– Är det verkligen en nyhet att Refused repar på Gotland? frågar en konfunderad, men samtidigt road, Dennis Lyxzén.
Refused är ett av de största banden i modern svensk musikhistoria, och Gotland är ju litet (Gråbo ännu mindre) – så visst måste det anses hålla måttet som lokal nyhet bektraktat.
Men dessutom finns ju den Värmlandsfödde gotlänningen Mattias Bärjed i bandet. Numera som fullfjädrad medlem, i stället för bara inhoppande gitarrist under livespelningar.
– Ja, det har ju blivit så. De frågade mig under USA-turnén 2015 och jag tvekade först, jag har stor respekt för hur de jobbat och visste inte vad min roll skulle bli i det riktigt. Samtidigt har vi spelat så mycket live tillsammans så nånstans var det givet, jag visste nog ändå att jag skulle bli en del av bandet, funderar Mattias Bärjed.
Gotlänningen har tidigare spelat eller samarbetat med band som The Soundtrack of our lives, The Hellacopters och Broder Daniel.
– Banddynamik finns på olika sätt. Refused lade ju först av 1998 och var nog ganska jobbiga mot varandra då, men de var unga också. Nu tänker jag snarare på hur respektfullt de behandlar varandra, i jämförelse med hur det var i Soundtrack. De har nog fått lära sig det, och processat vad som gick snett 98, tror Mattias Bärjed.
Till Gotland kom Refused för att lägga grunden till nästa skiva.
– Den blir nog ganska organisk, intensiv och lite våldsam. Nu när Mattias är med börjar vi låta mer som ett band, han tillför mycket rock’n’roll-kunnande, tycker trummisen David Sandström.
Replokalen på Gråbo, som fixades genom kontakter med det lokala bandet Oak Brigade, är Refusedmedlemmarna oerhört tacksamma för.
– Det var grymt att de kunde styra upp en helt vanlig replokal åt oss. Är man i nån dyr studiomiljö blir det så mycket press, det här passade oss mycket bättre! Nu har vi skrivit nya låtar i fem dagar, berättar David Sandström.
Musiken tar oväntade vändningar under repet som GT sitter med på.
Refused-klassiker som ”New noise” kryddas med lite Slayer – och Neil Young från gubbiga ”Ragged Glory”-perioden.
– Hörrni – vi låter mer och mer som Allman Brothers, säger Mattias Bärjed på sin utpräglade värmländska.
– Ja, fy f-n. Nu får vi lägga ned igen, säger David Sandström från trumsetet.
När Refused splittrades 1998 skickade man ut ett pressmeddelande med rubriken ”Refused are fucking dead”, där man krävde att pressen skulle bränna samtliga bilder på bandet.
Den här gången är uppbrottet visserligen på skoj. Men även om så inte vore fallet, kommer GT aldrig att bränna bilden som ovedersägligt, bortom allt tvivel, bevisar att Refused faktiskt repade på Gråbo en gång.
Dessutom anser vi så klart att Refused från och med nu är ett gotländskt band, det är ju lite så vi jobbar.