Omkring 1 800 människor, de flesta gotlänningar, dog vid slaget efter Valdemar Atterdags intåg på ön. 655 år senare ska ”Battle of Wisby” återskapas – för tredje gången. I lägret är 450 deltagare samlade. Entusiaster från 17 europeiska länder samt USA och Chile är på plats.
– Vi har försökt att öva så mycket som möjligt. Jag gillar att det pågår i en hel vecka, och Visby är så välbevarat, säger parisaren Vincent Calazans som precis tagit av rustningens hjälm efter avslutat träningspass i Östergravar.
Reglerna är tydliga. Inga skarpa vapen och endast markerade slag.
– Vi mönstrar alla deltagare. Då går vi igenom vad som är tillåtet. Vi kollar att utrustningen är historiskt korrekt och att vapen är säkra, säger Johan Käll som är med och ansvarar för säkerheten under de återskapade slagen.
I lägret laddas det inte bara för strid. Utöver workshops och föreläsningar ägnar sig vissa åt bronsgjutning, cirkelbroderi och trähantverk.
– Vi har fokus på att mötas. Doktorander inom textilhistoria, timmermän och hemslöjdskonsulenter finns här. Vi är nördar helt enkelt. Vissa gillar fotboll, vi gillar att återskapa historia och uppleva en fjärran tid, säger Johan Käll.
Utöver slaget vid ringmuren återskapas på torsdag slaget vid Mästerby, där omkring 1 500 gotlänningar tros ha dött. Evenemanget börjar klockan 14.
– Vi gillar att föra ut historia, visa hur det kan ha sett ut. Historia i sig är bara intressant om folk är intresserade, säger säkerhetsansvarig.
Battle of Wisby startar klockan 14 på lördag. Då kommer Vincent Calazans vara redo.
– Det går inte att slåss som en galning, men det är viktigt att vara skyddad, säger fransmannen.