Tung övervikt på filmer gjorda av män

80 procent av de filmer som visades på svenska biografer under förra året var regisserade av män. Även på Gotland visas till den största delen filmer gjorda av män.

Galet. Så kallar Hanna Johansson filmstatistiken.

Galet. Så kallar Hanna Johansson filmstatistiken.

Foto: Henrik Radhe

Jämställdhet (GA)2017-03-09 11:00

En sammanställning, gjord av Stockholms feministiska filmfestival, visar att det fanns en tung övervikt på manliga regissörer bland de filmer som köptes in under förra året. Några av de riktigt stora filmdistributörerna, som Disney, 20th Century fox och Warner fox, köpte inte in en enda film regisserad av en kvinna. Detta gör att 80 procent av fjolårets biofilmer gjordes av män.

På öns största biograf, Biostaden Borgen i Visby, ser det likadant ut, uppskattar platschef Andreas Sallmunds.

– Vi visar samma filmer som i Stockholm, så det är nog identiskt här. Vi gör inget val utifrån vem som har gjort filmen, säger han.

Den filmdistributör, i granskningen, som uppnår mest jämställdhet när det gäller regissörer är Folkets bio. Där hade drygt hälften av filmerna kvinnliga regissörer.

På Folkets bio i Visby finns en medvetenhet kring jämställdhet i filmutbudet, förklarar Hanna Johansson, som är med i den grupp som bestämmer programmet för Folkets bio Visby. Det är viktigt, tycker hon, att både män och kvinnor står bakom filmberättandet.

– Man berättar kanske på lite olika sätt och om olika saker. Men det som vi framför allt tittar på är könsrepresentationen på själva duken. Det handlar om vilka karaktärer som förekommer, säger hon.

Ett enkelt test, som används, för att titta på jämställdhet inom film är det så kallade Bedcheltestet:

– Du ska hitta en film där det finns två namngivna kvinnliga karaktärer som pratar med varandra om någonting annat än män. Det är fruktansvärt svårt att hitta trots att det räcker med två repliker var där de pratar om exempelvis vädret, säger Hanna Johansson.

Andreas Sallmunds tror att så länge distributörernas filmutbud ser ut som det gör så kan inte Biostaden Borgen påverka sitt bioprogram.

– Då skulle vi aktivt få välja bort filmer gjorda av män för att få det jämställt. Då blir det för få filmer totalt sett, som drar publik, säger han.

Han håller med om att det finns ett problem om filmer inte speglar samhället, men tycker samtidigt att det inte finns något som utesluter att män kan berätta på ett sätt som tilltalar en kvinnlig publik.

– Personligen är jag emot kvotering, men det är min uppfattning och inte Svenska bios, säger han.

Av de sexton filmdistributörer som har granskats är det alltså bara en som har en jämvikt mellan manliga och kvinnliga regissörer.

– Det är helt galet, säger Hanna Johansson.

Hon anser att det är viktigt att film, som hon menar är ett mycket starkt medium som når ut till många, har en jämlik representation.

– Det som inte syns finns inte. Finns det inga kvinnliga berättelser, inga kvinnliga regissörer och skådespelare, som pratar med varandra på duken, så blir man ju bortmarginaliserad, säger hon.

Jämställdhetsgranskningen

Sexton filmdistributörer i Sverige har granskats. Bland dessa finns det fem som inte köpte in en enda svensk film under fjolåret. Den mest jämställda distributören var Folkets bio som köpte in 16,5 filmer regisserade av män och 21,5 filmer regisserade av kvinnor.

80 procent av filmerna regisserades av män.

De filmdistributörer som inte köpte in en enda film av kvinnliga regissörer var: Lucky dogs, Paramount UIP, Studio Scoop, Disney och Warner fox.

Källa: Stockholms feministiska filmfestival

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!