I kväll ger Jerry Williams föreställningen ”Man måste få lira” på Wisby Strand. Med den utsålda showen kröner den evigt unge Stockholmskisen Wisby Strands tioårsjubileum.
– Vi hade kunnat sälja åtminstone dubbelt så mycket biljetter till Jerry Williams, så stort har intresset varit, säger ”Tobbe” Larsson.
Larsson har varit med från början på tioåringens resa.
– Wisby Strand har så många olika ansikten, där även Kallis är en del av det hela. De första åren var inte musiken prioriterad, då hade vi egentligen större fokus på att hitta rätt i huset och Wisby Strand som mötesplats.
– Som nöjesscen tycker jag att det successivt tog fart från 2009, när vi introducerade klubbscenen genom spelningar med Håkan Hellström och Takida. Efterfrågan finns för gig med sittande publik, men även ett stort intresse av att se konserter ståendes. Därför har vi såväl Wisby Strands konsertscen som Klubbscenen. Det ger en bra dynamik.
Han känner att Wisby Strand som musikscen har mycket god vind i sina segel, men kommer samtidigt väl ihåg de tider då det var mer tungrott.
– I början var det ganska svårt att locka hit de riktigt stora artisterna, de tyckte att det var för krångligt att ta sig hit och ibland även att publikkapaciteten var för låg, säger Larsson och fortsätter:
– Vi vände på varenda krona inledningsvis och har successivt hittat rätt. Utvecklingen har varit enorm.
En tydlig vändpunkt kom 2009, med en av Sveriges mest älskade, och även för den delen hatade, artister.
– Att få hit Håkan (Hellström) gav ett eko som bidrog mycket, efter det ville plötsligt andra stora artister komma hit.
Listan på framstående artister, grupper och komiker som uppträtt på Wisby Strand har hunnit bli lång.
Under samtalet dyker bland annat namn som Lill Lindfors, Takida, Ulf Lundell, Sophie Zelmani, Bo Kaspers orkester, Soundtrack of Our Lives, Johan Glans, Babben Larsson, Henrik Schyffert och Joe Labero upp.
Namn som framkallar flera minnen att le åt för Tobbe.
Det måste ha hänt en del dråpligheter och oväntade saker?
– Ja, absolut.
Något särskilt minne som dyker upp?
– Ett antal märkliga saker har hänt, men av respekt för de inblandade går jag inte in närmare på det här och nu, säger Larsson.
Ett tillfälle då Larssons puls höjdes rejält var när Thomas Di Leva missade planet och ett utsålt gig.
– Publiken hade redan börjat anlända. Att få ta den grejen då var svettigt, men efter omständigheterna löste vi det bra.
Vilken enskild bokning är du stoltast över?
– Framför allt tycker jag att Mando Diaos turnépremiär för ”Infruset” står ut, år 2013. Jag jobbade väldigt hårt för den. Det var otroligt många som ville få den bokningen och det var mäktigt att de valde att lägga premiären här hos oss i Visby... Det är jag väldigt stolt över.
Efterfrågan på att höra dalmasarnas hyllade tolkningar av Fröding var enorm.
– Det är det gig som sålt ut fortast, biljetterna tog slut på en halv dag.
Vi vänder på det. Finns det någon drömbokning som du har gått bet på?
– Vi var väldigt nära att få hit Zara Larsson för ett år sedan, och det hade varit jäkligt häftigt. Nu har hon exploderat till en världsartist och tåget har gått att kunna få hit henne.
Hur ser profilen på den mest frekventa Wisby Strand-besökaren ut?
– Femtioplusaren är den som går hit mest, där tror jag att utbudet i övrigt inte är så stort. Vi har väldigt många trogna som går på nästan allt vi gör i den ålderskategorin. Där tycker jag att vi verkligen har gjort en skillnad.
När akter bokas så görs det med riktmärket på att det ska säljas minst 500 biljetter.
– Det är vår förhoppning, annars är det svårt att få runt det. Och för färre åskådare än så finns det andra scener som kanske lämpar sig bättre.
Larsson tycker numera att det är lätt att ha att göra med bokningsbolagen.
– De är tacksamma att sätta artisterna här. Vi har ett snitt på över 80 procents beläggning, vilket är väldigt bra i sammanhanget.
Så var det dock inte till att börja med.
– De första åren fick vi jaga runt och köpa hit artister. Nu har det blivit att de istället jagar oss. Det är en stor skillnad och ger oss helt andra förutsättningar.
Genom åren har Gotlandsmusiken varit ett stående inslag i utbudet.
– Gotlandsmusiken har visat upp en väldigt fin bredd i sina bokningar och drar stort intresse, och lockar även en yngre publik så att åldersspannet blir stort.
Framöver ser han utrymme för nya projekt, men är tydlig med vikten av att samtidigt hålla stadig kurs.
– Det ska bli väldigt spännande med den nya festivalen i sommar. Man strävar alltid efter att utveckla saker ytterligare, men vår främsta utmaning framåt är att bibehålla den höga nivå vi har uppnått, säger Tobbe Larsson.