Årets kammarmusikfestival på Gotland bjuder på flera helt nya inslag. I går, strax efter den traditionella lunchkonserten, gjorde Katarina Henryson och Lynsey Peisinger en performance-föreställning på fyra timmar i festivalens huvudarena, S:t Nicolai ruin. Don´t leave me in the Boathouse hette föreställningen, där publiken bjöds in att delta så länge man hade lust. På kvällen hyllades en av jazzens främsta, Thelonious Monk, i konserten Jazz and more. Senare i programmet blir det både Bellman och Kurt Weill. Men det är alltjämt en kammarmusikfestival.
– Kammarmusik står i centrum. Det är kärnan och så kommer det att förbli, säger Staffan Scheja, konsertpianist och festivalens konstnärlige ledare sedan starten 1986.
– Men jag tycker det är härligt att kunna ge artister så fria händer som möjligt – och att kunna bjuda publiken på något helt nytt, fortsätter han.
Men ombedd att punkta vad som utmärker 2017 års upplaga är det första han nämner inte bredden på programmet, utan musikernas kvalitéer:
– Det är jätteroligt att ha flera unga lysande solister med på konserterna.
Han nämner violinisten Victoria Stjerna, pianisten David Huang, klarinettisten Magnus Holmander och munspelaren Filip Jers.
– Filip är alldeles makalös, världsmästare på munspel! Och du skulle se Magnus trolla med klarinetten!
Under intervjun i en hotellfoajé i Visby händer det hela tiden saker; en musiker behöver reda ut en oklarhet, en god vän kommer fram och hälsar, obekanta människor vill ta bilder, tempot är högt för den 67-årige festivalarrangören.
Också vid flygeln är Staffan Scheja i högsta grad aktiv under festivalen; på invigningskonserten, i Fröjels kyrka där han i kväll spelar Brahms, Schönberg och Prokofiev och inte minst under finalen på fredag kväll, där också dottern Ania Scheja spelar piano. Och jo, det är mer nervöst då, medger Staffan Scheja, jämfört med att framträda själv.
– Men det kommer att gå bra, tillägger han.
Gotland Chamber Music Festival är ingalunda en angelägenhet bara för Visby. En konsert vid Bläse kalkbruksmuseum har blivit mer eller mindre obligatorisk och genomförs även i år. Kyrkorna Gammelgarn, Lärbro och Fröjel är också platser för några av konserterna.
– Vi uppsöker publiken! Och det är roligt för alla internationella gäster att få se mer av ön än bara Visby, säger Staffan Scheja.
– Sen tror jag faktiskt det skulle vara svårt att fylla ruinen under en hel vecka.
Vad borde mer sägas om festivalen?
– Att vi har ett fint socialt umgänge och blir ett sammansvetsat gäng. Familjerna följer ofta med – och barnen får uppleva vad föräldrarna håller på med. De personliga relationerna är en del av charmen, jag har inget intresse av att boka en färdig ensemble, hur bra den än är, om de kommer bara för en konsert och sen lämnar.
Gotlandsfestivalen har ett gott rykte internationellt och Staffan Scheja säger att han får mängder av förslag till programmet.
– Jag samlar idéer hela året och funderar på vilka artister som skulle passa bra. Det är ett balanserande som inte är så enkelt.
Och när börjar det arbetet?
– När den här festivalen är slut! Fast en veckas semester ska jag i alla fall ha, avslutar Staffan Scheja.