Pain de Martin lanserar sin nya bakbok från Gotland

Sommargotlänningen och hemmabagaren Martin Johansson kommer ut med sin sjätte bakbok. Den innehåller ett grundrecept för mängder av bröd, som har provsmakats av invånare i Katthammarsvik.

Den här semesterperioden har Martin Johansson varit helt ledig. Bakboken var klar och han har haft sommarlov från lärarjobbet. “Vi har faktiskt tagit det väldigt lugnt, ätit mycket pizza och bakat och badat nästan varenda dag“, säger han.

Den här semesterperioden har Martin Johansson varit helt ledig. Bakboken var klar och han har haft sommarlov från lärarjobbet. “Vi har faktiskt tagit det väldigt lugnt, ätit mycket pizza och bakat och badat nästan varenda dag“, säger han.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Katthammarsvik2024-08-18 16:00

Nyheten i korthet

  • Hemmabagaren och sommargotlänningen Martin Johansson lanserar sin sjätte bakbok, som har skapats på hans sommarställe i Katthammarsvik.
  • Bokens koncept är att inspirera andra hemmabagare att skapa hundratals varianter från ett enkelt grundrecept.
  • Bakboken innehåller också gotländska anekdoter och ett tack till invånarna i Katthammarsvik som provsmakat bröden.

För ungefär ett år sedan bakade Martin Johansson mer bröd än vanligt på sitt sommarställe.

– Det är här på Gotland som man har allra mest lugn och som bakningen blir mest rogivande på något vis. Mycket av det jag har provat mig fram på har varit här, säger Martin.

Resten av familjen hade åkt hem till Stockholm, men han stannade under eftersäsongen för att arbeta med sin nya bakbok.

– Då var jag ensam här och fick mycket mer bröd än jag någonsin kunde äta eller stoppa i frysen, säger han.

Martin testade varianter av ett grundrecept och fotograferade de limpor, frallor, baguetter, ciabattas och annat som han tog ut ur ugnen. Sedan skrev han inlägg på Östergarns facebooksida att han bjöd på bröd.

– Det var jätteroligt, man ser inte så mycket folk här på vår lilla väg, men det var som att brödet väckte liv i den när folk kom cyklande. Jag fick massa energi och det var så mycket glädje och värme, säger Martin.

I slutet av den här sommaren åker han hem samtidigt som familjen. Hans bok är färdig och redo att släppas.

undefined
“Vi är ju här på somrarna och då är det som regel ganska varmt och surdegsdegarna sätter ju fart på ett helt annat sätt än en ruggig decemberonsdag“, säger Martin Johansson, som bakade och fotade till sin bakbok förra året.

Konceptet med ett grundrecept är tydligt i titeln: “Ett bröd, hundra recept“. Det finns inte hundra recept i boken, men tanken är att andra hemmabagare ska kunna göra hundratals varianter.

– Det är ett väldigt enkelt recept och resten av boken är egentligen idéer om hur man själv kan utveckla det där och baka nästan vad som helst. Min förhoppning är att de som köper den, eller lånar den, ska komma igång med sin egna fantasi och kreativitet för att baka sina bröd. Inte att de ska baka mina bröd, säger Martin.

Även bullar, semlor och pizzor, utgår från samma recept.

– Tanken är att man bara ska komma igång och ändrar man jättemycket blir det ett nytt recept. Med bullar är det smör och socker i degen, men det är samma proportioner mellan vatten och mjöl och metoden att man rör ihop degen och inte behöver knåda, säger Martin, som vill göra bakandet så lättillgängligt som möjligt.

undefined
Brödhög från ett grundrecept. “Det blir inte bara ett sorts bröd utan det kan bli en oändlig variation på bröden“, säger Martin Johansson.
undefined
“Jag byggde en egen stenugn som vi bakar bröd och framförallt pizza i“, säger Martin Johansson om trädgårdens mittpunkt på sommarstället.
undefined
Ciabattas på övre plåten och kanelbullar på nedre plåten. Båda med samma grundrecept. “Det är en start kan man säga, så att man får ett hum om vilka proportioner man kan ha på mjöl och vatten“, säger han.
undefined
Bakboksförfattaren Martin Johansson, med bloggnamnet Pain de Martin, när han fotograferade sin senaste bakbok. Andra bilder i boken är tagna av Gotlandsfotografen Linnea Ronström.

Förutom brödrecept och bakinstruktioner finns även tips och idéer i boken. Som att ciabattan är ett bra nybörjarbröd, hur man hanterar lösa degar och att jäst inte måste lösas upp i fingervarmt vatten. Martin uppmuntrar dem som bakar att experimentera, för att nybakat bröd nästan alltid blir gott även om det inte blir som man tänkt sig.

– Vissa som läser böcker vill ha det väldigt exakt och noga och veta på sekunden hur länge man ska knåda och jäsa degen. Sådana svar får man inte i den här boken, säger han.

Martin, som arbetar som lärare, har en pedagogisk ton i texten, men den är helt utan pekpinnar.

– Jag hoppas verkligen att folk förstår den här boken och min tanke med den och det får man väl se utifrån reaktionerna, säger han.

undefined
Den här semesterperioden har Martin Johansson varit helt ledig. Bakboken var klar och han har haft sommarlov från lärarjobbet. “Vi har faktiskt tagit det väldigt lugnt, ätit mycket pizza och bakat och badat nästan varenda dag“, säger han.

När Martin delade ut sina bakade bröd på Gotland för nästan ett år sedan, var reaktionerna positiva.

– Folk har varit entusiastiska och glada. Det är inte bara en limpa man ger utan det är något symboliskt också att dela med sig. Det faktiska värdet kanske inte är så stort, men det blir något väldigt fint med det, säger han.

Förutom att bröden är bakade och plåtade på ön, finns det några gotländska anekdoter med i bakboken. Martin skriver om när han reste med en surdeg till en hyrstuga på Fårö, om de gamla kulturspannmålen som växer på ett fält vid väg 143, om att lämna strandhänget i Östergarn för att värma pizzaugnen och så tackar han alla Katthammarsviksbor som har provsmakat.

undefined
Martin Johansson säger att han älskar att baka på Gotland, när det är semestertempo och sommartemperatur. “Och det finns lokalt mjöl att köpa, så det är verkligen bästa stället att baka bröd“, säger han.
Grundrecept och baktips

Recept ur boken “Ett recept, hundra bröd“ av Martin Johansson. Blir cirka 16 frallor, 3–4 baguetter eller 1–2 limpor.

Ingredienser

1/2 tsk färsk jäst (en hörna stor som en tärning)

5 dl kallt vatten (500 g)

10 dl vetemjöl (600 g)

2 tsk salt (12 g)

Blanda degen

1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten, mjöl och salt och blanda till en lös deg med en slev eller en slickepott. 

2. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 6–10 timmar i rumstemperatur.

Baka ut brödet

3. Använd en slickepott och skrapa ut degen på ett rikligt mjölat bakbord. Vik ihop den till ett paket med så kallat treslagsvik.

4. Sätt ugnen på 250 grader. Låt degen jäsa tills den ökat i storlek och känns lätt och puffig, vilket kan ta 30–60 minuter.

5. Strö lite mjöl på degen och dela den till frallor, baguetter eller limpor. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. 

6. Grädda bröden tills de fått ordentligt med färg, det tar 15–35 minuter beroende på brödens storlek.

Fem baktips från Martin

1. Receptet går att variera i oändlighet. Ett enkelt sätt att experimentera är att ta cirka ⅔ vetemjöl och fylla på med andra sorter du hittar i skafferiet.

2. Var inte rädd för den kladdiga degen! Se till att du har ordentligt med mjöl på bakbordet när du tar upp degen så kommer det gå bra. Använd degskrapa om det blir alltför kladdigt. 

3. Grädda brödet med självförtroende! Mycket av smaken kommer med skorpan, så testa att låta brödet stå några extra minuter i ugnen.

4. Stötta din lokala kvarn! Många mindre mjölkvarnar runt om i landet har spännande mjölsorter. Testa någon av de så kallade kulturspannmålen, alltså sorter som användes långt tillbaka i tiden. Emmervete, enkorn och dinkel är några exempel. 

5. Var inte rädd för att misslyckas. Brödet blir nästan alltid gott även om det inte blir exakt som du tänkt dig. 

undefined
Martin Johanssons bakbok “Ett recept, hundra bröd“ kommer ut 3 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!