Utställningen "Vinnare och förlorare i naturen" har visats på olika museum landet över, bland annat Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och nu senast Naturhistoriska i Göteborg. Nu har turen kommit till Visby och Gotlands museum. Utställningen är producerad av Föreningen Naturfotograferna, som är en samling av svenska naturfotografer. Fotografierna visar olika arter med en tillhörande text om de minskar i antal och utbredning, eller klarar sig bra.
– Det är tydligt hur vi människor påverkar naturen, men det är inte omöjligt att bryta den globala uppvärmningen och rädda hotade arter, säger Henrik Ramberg, utställningsproducent på Gotlands museum.
På Gotland har utställningen kompletterats med en del, kallad "Vinnare och förlorare i gotländsk natur". Till detta har Gotlands museum tagit hjälp av Naturskyddsföreningen på Gotland.
– I den gotländska utställningen har vi tagit tydlig avstamp i hur människan har förändrat och påverkat naturen. När befolkningsökningen började för 100 år sedan har naturen påverkats på sätt man inte kunnat tänka sig, säger Mårten Hjernquist, styrelseledamot i Naturskyddsföreningen på Gotland.
Men den mänskliga påverkan har inte bara varit negativ för arter. På Gotland finns många vinnare som lyfts fram i utställningen. Bland annat havsöringen, gråsälen och rapsen.
– Det är viktigt att tänka på att det inte bara finns förlorare. Det människan gör är inte alltid dåligt, men fler arter mår dåligt än bra, säger Mårten Hjernquist.
Henrik Ramberg tror att besökarna kommer få sig en tankeställare, men att utställningen även ger en fin naturupplevelse.
– Människan är hela tiden inne och petar i allt. Vi lever inte i symbios med naturen, vilket man förstår av utställningen. Samtidigt är den väldigt fin och jag hoppas att man får med sig budskapet om hur fantastisk naturen är, säger Henrik Ramberg.
Mårten Hjernquist hoppas även att besökarna tar med sig kunskap hem från utställningen.
– Kunskaperna om arter och naturen blir sämre och sämre. Därför hoppas jag att man kommer hit och får lära sig något om naturen, även om man normalt sätt inte vistas i naturen, säger han.
Utställningen invigs 21 oktober och pågår fram till 10 mars 2019. På invigningen deltar utställningens producent Magnus Elander.