Annica Liljegren är enhetschef på Region Gotland och arbetar bland annat med regionens ungdomsgårdar.
– Jämställdhet är viktigt, vad ska ungdomarna spegla sig mot? säger hon.
– Jag följer med vad som händer i dag och har ett brett musikintresse. Jag besöker själv festivaler och spelningar. På bland annat Popaganda och Way out west arbetar man för en mer jämställd festival. Men när jag undersökte konsertscenen på Gotland i sommar blev kontentan att det är väldigt gubbigt.
Annica Liljegren gick igenom utbudet på Stora Gåsemora, Warfsholm, Stelor, strandfestivalen i Visby, Gutekällaren och Kallis som alla har många spelningar i sommar, därtill några scener med någon enda konsert.
Resultatet: 85 procent av akterna är mansdominerade, 12 procent kvinnodominerade, 4 procent mixade. För Kallis var andelen mansdominerade akter 77 procent, för Stora Gåsemora 80 procent. På Gutekällaren, med tretton bokade spelningar är det 100 procent män på scenen.
– Inte en enda kvinnodominerad akt, det tycker jag är pinsamt, kommenterar Annica Liljegren.
Ubbe Wallin på Gutekällaren vill inte kommentera just det uttalandet.
– Nej det låter jag vara, säger Ubbe Wallin till GT.
– Vissa år har vi haft kvinnliga artister, andra inte. Vi försöker inte få hälften kvinnor, hälften män, det fungerar inte. Vilka vi bokar har med sådant som skivsläpp att göra, hur det stämmer med turnéer och även prismässigt. Och om det är akter som passar för klubbspelningar. Förra sommaren hade vi Linda Pira. Vi har haft Veronica Maggio, fortsätter han.
Men i år bara män. Du tror inte ni tappar publik med ett sådant utbud?
– Nej, det tror jag inte, svarar Ubbe Wallin.
Det tror däremot Kristina Wicksell på organisationen Jämställd festival, är precis vad som kommer att hända på ställen där kvinnor saknas på scenen.
– Kanske inte i år, kanske inte nästa år, men trenden är tydlig. Publiken vill se en mer jämställd scen. Vi har arbetat aktivt i fem års tid för att få en utjämning. Många bokare och festivaler är i dag medvetna och börjar ställa krav.
– Gutekällarens utbud och argumentation, att det inte spelar någon roll, känns igen. Bristande jämställdhet är ett branschproblem.
Jämställd festival har tagit fram långa listor med kvinnodominerade musikakter och på deras hemsida finns statistik över de större musikfestivalernas utbud.
– Vi är glada för andra lokala initiativ, som nu Annica Liljegrens. Vi uppmanar andra att använda vår modell; mansdominerat, kvinnodominerat, mixat.
Kristina Wicksell tillägger att det självklart finns många andra aspekter på jämställdhet och konserter, men att den enkla modellen är slagkraftig och ger underlag för diskussion, med sikte på förändring.
När Annica Liljegren gjorde sin genomgång stack även Warfsholm ut, med 100 procent mansdominerade framträdanden.
– Ja det blev ett gubbvälde. Det fanns önskemål om Plura. Om Pugh som spelat här förut. Jag försökte få Lena Philipsson, men Wisby strand hann före, säger Sanna Kleven som driver Warfsholm.
Men den senaste veckan har läget förändrats, radikalt. Nu har Warfsholm fler kvinnodominerade konserter än mansdominerade bokade; 8 mot 6 (och en konsert som får betecknas som mixad). Med en av artisterna, Shirley Clamp, blev det klart så sent som i går, torsdag.
– Under en serie Ted Gärdestad-tribute konserter är det kvinnliga gästartister och så blir det flera spelningar med unga kvinnliga singer-songwriters, avslutar Sanna Kleven.