Fullmatad adventskonsert i domkyrkan

Lördagen bjuder på en maffig adventskonsert i domkyrkan med körsång, organister och brassorkester.

På lördag fylls Visby domkyrka med sång och musik.

På lördag fylls Visby domkyrka med sång och musik.

Foto: Dennis Pettersson

Konsert2023-11-30 05:35

Det är kallt och mörkt men nu nalkas ljusets högtid advent och på lördag blir det en stor och maffig adventskonsert i domkyrkan. Medlemmar i Oratoriekören tillsammans med mängder av andra korister bildar den stora Adventskören under ledning av domkyrkoorganist Peter Alrikson. Stiftets många kyrkomusiker ackompanjerar tillsammans med Gotlandsmusikens brassensemble som består av sex eminenta musikanter: Erik Skagerfält-Quayle på tuba, Magnus Florin trombon, Mats Hoffman trumpet, Magnus Appelholm-Bergbohm trumpet, Gustaf Wiklund trombon och Anna Hederstedt på valthorn och trombon. De skänker ett gyllene skimmer åt de kända och vackra styckena i aftonens program.

Det blir allsång när musiker, korister och konsertpublik gemensamt sjunger ett knippe välkända adventspsalmer. Däremellan framför Adventskören bland andra pärlor i det digra programmet ”Bereden väg för Herran” som nu låter nästan som en gånglåt. Händels ”Dotter Sion” kommer i en smärtsamt vacker tolkning och vi får också höra Otto Olssons intrikata ”Advent”. Kvällens höjdpunkt blir nog den lycksaligt brusande ”Halleluja” ur Georg Friedrich Händels oratorium ”Messias”. Det är lätt att förstå varför ”Messias” är så älskat. Musiken är vacker och medryckande och stämmorna flätas samman i raffinerade mönster. Stämningen växlar snabbt mellan vemod och hisnande glädje och det märks tydligt i ”Halleluja” i oratoriets andra del.

Georg Friedrich Händel (1685—1759) reste runt i Europa och musicerade och 1712 bosatte han sig i England där han snabbt gjorde sig ett namn. Han skrev operor i italiensk stil men tröttnade på det. Sedan slog han om till teaterdirektör, blev ruinerad, övergick till att skriva oratorier – och blev världsberömd.

Den gode Händel var en flitig man och oerhört produktiv. Han skrev femtio operor, flera concerto grossi, mängder av orkesterverk och minst tjugo oratorier. ”Messias” handlar om Kristi födelse, lidande, död och uppståndelse. Men Händel skrev inte detta verk som kyrkomusik utan som underhållning åt kungens ståthållare i Dublin. Och som det svänger om musiken! Oratoriet uruppfördes 1742 vid en välgörenhetstillställning i staden och gjorde omedelbart succé. Numera är ju ”Messias” känt som ett sakralt verk.

Allt tyder på att det blir en riktigt maffig musiklördag att glädjas åt i vintermörkret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!