Klintetraktens Framtid inkom den 9 januari med en efterlysning till regionstyrelsen. Då vårdcentralen i Klintehamn övergick till privat drift försvann Erik Olssons konstverk från lokalerna.
Förutom de tre oljemålningar som Gotlands kommun köpte in 1985, skänkte Erik Olsson ytterligare sju tavlor med önskan om att de skulle placeras i offentliga lokaler i Klintehamn.
Därför riktade Klintetraktens Framtid sin efterlysning till Meit Fohlin och regionstyrelsen, med motiveringen "många i vår bygd saknar tavlorna som ju oftast visar händelser som utspelats i trakten". Man ifrågasatte också om konstnärens egna önskemål beaktats när tavlorna lämnade Klintehamn.
Tavlorna togs mycket riktigt från vårdcentralens lokaler, men är i tryggt förvar.
– När det inte längre var regionen som drev vårdcentralen transporterades tavlorna till Gotlands Museum, säger Berit Ångman Svedjemo som är regionens ansvariga för offentlig konst.
GA får se konstverken hänga i museets konstförråd, där tavlorna nu ska registreras och fotograferas.
– Alla tavlor är inte med i regionens databas, där alla verk som köps in registreras. Det beror på att Erik Olsson skänkte vissa verk direkt till vårdcentralen, då får vi registrera dem i efterhand.
Redan under våren blir det dags för en ny flytt.
– De ska tillbaka till Klintehamn. Erik Olsson skänkte många konstverk och var från trakten. Han målade många lokala motiv och är väl representerad i regionens konstsamling, säger Berit Ångman Svedjemo.
Var ska konstverken placeras?
– Det blir i regionens lokaler, till exempel på biblioteket eller äldreboendet. Konsten blir uppdelad, allt får inte plats på samma ställe, säger Berit Ångman Svedjemo.
Lokal anknytning är dock inte en styrande faktor när regionens konst placeras ut på ön.
– Det är inte viktigt att lokal konst hamnar på sin hemort, men nu finns det ju önskemål om att dessa tavlor kommer tillbaka till Klintehamn. Annars är det inte omöjligt att konst hamnar på annan ort, till exempel på lasarettet dit många gotlänningar kommer.
Lars Bjurström sitter med i styrelsen för Klintetraktens Framtid. När GA når honom med beskedet att Olssons tavlor planeras återföras till bygden blir han positivt överraskad:
– Vi tycker att det är självklart att tavlorna ska tillbaka hit till Klintehamn. Jag kan tala för alla i styrelsen, att detta var positivt att höra, säger han.