Naturhistoria och politik i Brucebokonst

I tre månader har en kanadensisk och en svensk konstnär mötts vid konstnärshemmet Brucebo. Under en vecka visar nu stipendiaterna Laura Findlay och Isak Anshelm både naturhistoriska och politiska målningar.

Själsövågor tolkade av Isak Anshelm.

Själsövågor tolkade av Isak Anshelm.

Foto:

Konst (GA)2017-09-03 10:44

I konstnärsparet Carolina Benedicks Bruce och William Blair Bruces anda får årligen två stipendiater möjligheten att bo i anslutning till konstnärshemmet Brucebo. För den Stockholmsbaserade konstnären Isak Anshelm var det en ny upplevelse att måla så nära naturen, istället för i den stadsmiljö som han är van vid.

– Det är inte säkert att det påverkar det konstnärliga innehållet sådär jättemycket, men det är helt klart skillnad. Här har det varit ett lugn och jag har inte vetat vilken dag det är och knappt månad heller, säger han.

Isak Anshelm som precis tog sin masterexamen i fri konst vid Kungliga konsthögskolan tillägger att stipendiatstiden blivit en förlängning av utbildningen.

Närheten till Östersjön, vid Själsö hamn, fick Isak Anshelm att tänka på havet, närmare bestämt Medelhavet och de senaste årens tragiska drunkningsolyckor. Inspirationen resulterade i en politisk målning. På duken tornar "The tower of Europe" upp sig. Byggnadsverket uppfördes till världsutställningen i Sevilla. Året därpå bildade länderna, vars flaggor syns på tornet, den Europeiska unionen. Sedan dess har platsen förfallit.

– När tornet byggdes hade man en grandios idé om vad EU ska vara och en positiv förhoppning, säger Isak Anshelm, som i dag ser något helt annat.

– Det blir sorgesamt när man vet att den här unionen har problem med att uppfylla sina egna ambitioner, säger han.

Under sommaren har Isak Anshelm haft sällskap av ytterligare en stipendiat, målaren Laura Findlay från Ontario där också William Bruce föddes. Hon var intresserad av Gotlands naturhistoria långt innan hon anlände till ön. Hon fastnade för de gotländska korallreven, vilka existerade för 400 miljoner år sedan, eftersom hon fascineras av geologi och natur. Det syns i hennes motiv som ofta består av vulkaner, insekter och fladdermöss. Men hon har inte målat något med ett så tydligt havstema, som tavlorna som nu visas, tidigare.

– Det blir lite av ett konstnärligt ingripande för forskarna vet egentligen inte vilken färg korallerna hade, säger Laura Findlay som redan planerat nästa projekt, en serie gotländska spindlar.

Hennes korallmålningar bildar en helhet tillsammans med vaser, som Laura Findlay hittat i second hand-butiker, och som hon sedan sandblästrat.

– Det snabbar upp tiden, så här skulle de kanske ha sett ut om 1 000 år. De blir artificiellt gamla. Dessutom är det kul att ta en fin sak och förstöra den, säger hon.

Med sin kärlek till både natur och vilda djur har månaderna vid Brucebo varit väldigt uppskattade, berättar hon.

– Herregud, det har varit underbart. Jag har jobbat på natten för det är så vackert på dagen att jag har blivit distraherad.

Brucebo

Sedan 1937 har Brucebostiftelsen gett svenska och kanadensiska konstnärsstipendiater möjlighet att bo och arbeta vid konstnärshemmet.

Huset byggdes av konstnärsparet Carolina Benedicks Bruce och William Blair Bruce. Flera av deras målningar och skulpturer finns kvar i huset, som blivit ett museum. Carolina, som föddes i Stockholm, träffade William, från Kanada, i Paris 1985 och de gifte sig tre år senare.

Årets Brucebostipendiater är Laura Findley, från Toronto i delstaten Ontario, och Isak Anshelm, från Stockholm. Deras verk visas i ladan vid Brucebo till och med den 5 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!