Stulen konst åter till sin rätta ägare

För många år sedan försvann tio av en av Gotlands nu levande största konstnärers verk. Konstverken har nu hittats av en slump.

Etsningarna åter hos sin rätta ägare.

Etsningarna åter hos sin rätta ägare.

Foto: Lasse Linusson

Konst (GT)2017-08-07 08:50

Det var för en vecka sedan som Donald Forsberg gjorde fyndet i ett förråd i trakterna av Regna i Östergötland. Där finns en hel del gods kvar i sviterna av den stora konststöldhärvan på Gotland, där en högt uppsatt tjänsteman på Riksantikvarieämbetet (RA) avslöjades som tjuv.

Forsberg försöker hitta Havorringen, stulen från Visbys­ fornsal sommaren 1986 och det är under de efterforskningarna som han av en slump fann plåtarna. De är tio till antalet och ganska små. Från varje plåt finns ett enda provtryck.

– Jag trodde först det var nödmynt, berättar Donald Forsberg.

När han granskat plåtarna och förstått att de var gjorda av ­Harald Norrby tog han kontakt med konstnären, som blev glatt överraskad.

Harald Norrby är 89 år och bor på sjukhem, efter att ha fått en stroke. När GT träffar honom är han i full färd med nästa målning och lägenheten är lika mycket ateljé som bostad, med en tydlig doft av oljefärg.

– Först när jag blev kontaktad av Donald var jag undrande, jag hade inget minne av de här plåtarna. Men det var trevligt att de kom tillbaka, säger Harald Norrby.

– Jag lärde mig tekniken, men kom inte att syssla så mycket med etsningar. Fastän jag hade en press en kortare tid.

– Jag arbetade mest med målningar, fortsätter han.

Harald Norrby började sina konststudier vid Académie ­Libre i Stockholm redan 1948. Han har haft separatutställningar, deltagit i samlingsutställningar och varit konservator i flera kyrkor på ön. Han fick dåvarande Gotlands kommuns kulturpris 2002.

En del av etsningarna är signerade med årtalet 1981, vilket hjälpt Harald Norrby att minnas. Enligt Donald Forsberg finns det goda skäl, som hänger samman med stöldhärvan, att anta att ­etsningarna försvann för mer än 20 år sedan.

Den tidigare RA-tjänstemannen, som inte längre är vid liv, var intresserad av Harald Norrbys konst. Han engagerade också konstnären för målningsarbeten i sitt kulturminneshus i Visby.

– Jag målade väggar, de skulle få en yta som äggskal, minns jag. Och så målade jag en bård, berättar Harald Norrby.

Hur etsningarna kunde försvinna och hamna hos RA-tjänstemannen vet han inte. Han har i vilket fall vare sig sålt dem eller skänkt dem. Men nu är de alltså återbördade till upphovsmannen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!