Under 2022 har Region Gotland avsatt 1 500 000 kronor i stödpaket till kulturområdet. Pengarna riktas till insatser inom kultur och hälsa. Syftet är att stärka samarbetet mellan kultursfären och skola, vård och omsorg.
– Dels är det en insats i att bidra till återstarten av kulturen efter de negativa effekter som pandemin hade, men också en satsning för att utforska hur kulturen kan vara en komponent för bättre hälsa på Gotland, säger regionens projektledare Emelie Appelholm-Bergbohm.
Ett av projekten är uppstarten av ett nytt ungdomsråd på Visby lasarett. Det består av en handfull tidigare patienter i åldrarna 12–18 år. Deras första uppgift är att reflektera kring konst och vad konst har för inverkan på de miljöer som finns inom barn- och ungdomsmedicinsk verksamhet.
– Det är ett värdefullt och utmanande projekt som blir ett sätt att prata om konsten och fylla de tomrum som finns på lasarettet med ny konst, samtidigt som vi även vårdar det befintliga. Det här är något som vi sett finns ett stort behov av, säger Emelie Appelholm-Bergbohm.
I sitt uppdrag får ungdomsrådet hjälp av konstnären Jonna Hägg. Under hennes handledning ska de under en månads tid tillsammans prata om och utforska vad konst kan vara. Samtalen kommer ligga till grund för nya inköp av offentlig konst till vårdmiljöerna.
– Det är ett viktigt uppdrag där jag påminner om att vad de tycker spelar stor roll. Jag finns där för att visa att konst kan vara brett, det är inte bara tavlor som hänger på en vägg, utan det kan också vara ljud, video, fotografi och mycket mer, säger Jonna Hägg och fortsätter:
– Konsten får ta första plats. Den kan aktivera olika sinnen och vara en läkande plats för reflektion och vila.
På lasarettets barn- och ungdomsavdelning har tanken om ett ungdomsråd varit uppe på tapeten tidigare, genom deras projekt om barnanpassad vård.
– Vi vill stärka barnperspektivet och granska den egna verksamheten. Det har vi gjort genom att se över miljö och rutiner samt lyssna och fånga in patienternas bild av vården och deras synpunkter. När kulturenheten hörde av sig till oss såg vi det som en möjlighet att verkligen starta upp det här patientrådet, säger Stina Eliasson, verksamhetschef och överläkare vid barn-och ungdomsmedicinska verksamheten.
Att använda konst i arbetet på barn- och ungdomsavdelningen är något som Stina Eliasson sett ger effekt på patienterna. Det är ett sätt att få dem att tänka på annat.
– Konst har verkligen en stor inverkan på barn och unga. Jag tror att miljön är en viktig del i att platsen ska kännas bekväm och trygg. Det underlättar ju mycket om man som patient har något att titta på och som kan avleda. Där får de sätta i gång fantasin och tänka på något annat under vårdprocessen, säger hon.
Stina Eliasson hoppas att samarbetet kommer resultera i konst de kan ha stor glädje av på lasarettet. Hon hoppas också att ungdomsrådet får fortsätta växa och ta hand om andra frågor, även efter det här projektet.
– Jag tror att fler vägar kommer öppnas upp efter det här samarbetet och att vi kommer ha glädje av varandra i andra sammanhang.
I slutet av november kommer ungdomsrådet lämna sina önskemål till inköpsgruppen för offentlig konst hos Region Gotland.