Ny Bok
Konstnärernas Gotland
Annika Svahnström
Eddy.se
Det är med stor förväntan som jag tar del av Konstnärernas Gotland. Efterlängtad är den! Vi har ett Konstmuseum på ön sedan 34 år men ingen sammanfattande bok om konsten eller konstnärerna.
Annika Svahnström är författaren, dotter till Fornsalens Gunnar och Karin Svahnström, och hon tar vid där de båda slutade en gång i Måleri på Gotland 1530-1850.
Det är en oerhört vacker och innehållsrik bok som speglar en stor del av 1900-talet. Med start i 1800-talets storheter som PA Säve och Anna Gardell-Erikson går hon vidare till de som besökte ön vid sekelskiftet, Ivan Agueli och Richard Bergh, för att sedan fokusera på tiden fram till 1980 när Konstmuseet invigdes. Här berättas om Sven X:et Erixson och hans "Vi på muren", en skildring av hur de gotländska bönderna föll under de danska vapnen 1361, fast då med hänvisning till det pågående världskriget (1943).
Gotlänningarna David Ahlqvist, Bertil Nyström, Ragnar Alyre och Stig Ahlyr, Örjan Håkansson, Olle Idewall, Nils Hammarström, Ingemar Tingström, Staffan Rosvall, Erik Olsson Kovik, Harald Norrby, Kurt Ullberger och den från Litauen under kriget kommande Eugen Boudrys presenteras i små fina analyser med talande bilder.
Här finns också korta avsnitt om Konstföreningens start och KRO Gotland (1960-tal) och Föreningen Gotländska Konstnärer, FGK som pågick från 1976 till -95. Två internationella storheter får litet större utrymme Evert Lindfors, född på ön men som levde hela livet i Provence och Tyra Lundgren med Europa som bas och Bredkvie i Fide som plats att ständigt återkomma till.
Var är kvinnorna, frågar sig Annika. Få omnämndes under de åren som boken handlar om, ännu färre fick vara med i utställningssammanhang. Idag dominerar kvinnorna och faktum är att många fanns redan då. För mig är de oerhört viktiga. Vad vore konstlivet utan Channa Bankier, Eva Ek-Schaeffer, Helena Andreeff, Åsa Ardin Kedja, Marianne Korsman, Agneta Engström?
Eller Stina Lindholm, Barbro Lomakka, Eva-Marie Kothe och Tove Adman? De yngre som Siri Iversen Eive och Judith Dekker? Eller varför utesluta internationella storheter med ateljéer på ön som Karin Mamma Andersson och Klara Kristalova? Jovisst också viktiga manliga konstnärer med knytning till ön saknas som Björn Erling Evensen, Jochum Nordström, Lars Olof Loeld och Harald Lyth.
Samtidskonsten på Gotland är idag egendomligt bagatelliserad trots Region Gotlands regionplan för framtiden med sju av nio mål som talar just om kulturen. Dags för handling. Och inte minst, hög tid för fortsättningen, en bok om det som händer just nu. Kanske något för Konstmuseet att ta itu med?