Hon isolerar sig i Ryssland

Det kan vara svårt att navigera mellan traditionen och det moderna, konstaterar konstnären Anna Sundström, som kommer att representera Gotland under årets Hansedagar.

En av bilderna i Anna Sundströms serie, som ställs ut i Ryssland under sommaren.

En av bilderna i Anna Sundströms serie, som ställs ut i Ryssland under sommaren.

Foto: Anna Sundstrom

Konst2019-03-23 15:46

Hon har många strängar på sin lyra, som det lite klyschigt brukar heta. Förra helgen utsågs Anna Sundströms musikaliska enmansprojekt Mirny Mine till årets uppstickare på Rockskallen Music Awards. Men långt före musikkarriären fanns fotot, både det dokumentära och det konstärliga.

Det är i egenskapen av fotograf hon beger sig till Hansedagarna, det årliga temaeventet som uppmärksammar Hansestädernas roll då, nu och i framtiden. 2019 arrangeras festivalen i ryska Pskov.

– Det känns självklart jättekul att bli utvald och få vara med på detta, och spännande att det är i Ryssland och Pskov, säger Anna Sundström till GT.

Hon är en av 20 europeiska konstnärer som medverkar i slutet av juni. Deltagarna väljs ut av en jury från värdstaden, utifrån de projektbeskrivningar som skickas in.

I år är temat tradition–modernitet. Somliga menar att konfliktlinjerna har dragits om i det politiska samtalet under senare tid, från höger–vänster till konservativ–progressiv. Ämnet är med andra ord brännande hett.

Hur tänker du själv kring modernitet och tradition? Bör vi sträva efter det ena eller det andra?

– Jag tror att det handlar om att hitta en balans. Mycket i dag går väldigt fort, det fullkomligt flödar av nyheter och information i olika kanaler runtom oss. Den ökande psykiska ohälsan hos unga och explosionen i sociala medier är jag övertygad hänger ihop. Det blir svårt att hantera för många och jag själv kan ofta få en lust att stänga av och isolera mig från omvärlden för att ”hinna ikapp” och få vara fri från intryck, säger Anna Sundström.

Men självklart är utvecklingen inte uteslutande av ondo, betonar hon.

– Tack vare den har vi fantastiska verktyg för att skapa kontakter och ta till oss av vad som händer i världen.

Hennes utställningsbidrag har fått namnet ”Insula”, en bildserie som kretsar kring kontrasten mellan tryggheten i det slutna, avskärmade rummet, och det som hotar utanför. Titeln syftar på den femte loben i hjärnan, som tar emot signaler om tillståndet i kroppens inre organ. Insula råkar också vara det latinska ordet för ö.

Är detta i någon mån en bild av hur det är att bo på just denna ö?

– Visst finns det en koppling. Det handlar om att bo på en ö och hitta balansen i det lilla format som uppstår här. Man kan ibland känna sig isolerad och lite kvävd att bo i en liten stad som Visby. Men samtidigt finns en enorm frihet och enkelhet med att bo här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!