"Syftet är inte klaga. Det här ska vara något positivt." Representanterna från föreningarna i fråga – Galleri Gotland, GKF, Milo, Öppna ateljéer och Grafikgruppen – upprepar dessa ord som ett mantra när vi träffas i samband arbetsgruppens möte – det andra sedan starten. Med det sagt går det inte att ta miste på förstämningen.
– Luften gick liksom ur många av oss när konstmuseet stängdes på obestämd framtid. Först lades konstskolan ned, och nu det här? Det känns som om bildkonsten hamnat på undantag. Och det blir så konstigt när alla vill marknadsföra Gotland som kulturens ö, säger Eva Höök, ordförande för Grafikgruppen.
Arbetsgruppen som hon ingår i bildades i slutet av förra året. Det hela föranleddes av vinterns dialogmöten mellan region och kulturidkare, vilka ska ligga till grund för Gotlands kommande kulturplan. Frågorna som arbetsgruppen ska nöta är dock mer övergripande.
– Det här är ett sätt att lyfta oss själva, att synliggöra vikten av konsten, dess föreningar och utövare. I vissa läger finns det en ganska tråkig bild av konstnärer. Att vi bara vill ha en massa saker gratis. Jag tror inte att alla inser hur oerhört mycket ideellt arbete som ligger bakom varje utställning, säger Judith Dekker från ateljéföreningen Milo.
Galleri Gotland – som är en av öns flitigaste utställningsarrangörer – kan tas som exempel. 2016 anställde föreningen en person med lönebidrag, vilket möjliggjorde längre öppettider. Till en början slapp man betala arbetsgivaravgifter, men häromåret blev det ändring på det.
– Beslutet kom för sent för att vi skulle kunna avsluta hennes anställning i tid. Vi drogs därför med stora kostnader i förhållande till vår storlek i fjol. Jag fick trolla med knäna för att det skulle gå runt. Vi stod verkligen vid konkursens brant. Först nu börjar vi få ordning på föreningens ekonomi igen, säger Ann Uddin, tf ordförande för Galleri Gotland, som tvingats dra ned på öppethållandet som följd.
Arbetsgruppen är fortfarande i sin linda; exakt hur den ska uppnå sina mål är således för tidigt att svara på.
– Nu ska vi kartlägga våra olika verksamheter, se var problemen finns och hur vi kan hjälpa varandra. På sikt hoppas vi kunna påverka beslutsfattare, så att de kan stötta oss på ett sätt som ger bättre kontinuitet, säger Knut Stahle, suppleant i Grafikgruppens styrelse.