Bägaren rann slutligen över för Birgitta Lindahl, textilkonstnär med adress i Hellvi. Hon såg sig egentligen aldrig som en politisk konstnär, men världsläget tvingade henne till en omvärdering.
– Jag tycker att det som sker nu är fruktansvärt. Folk, till och med partiföreträdare, säger saker som vore otänkbara för bara tio år sedan. Och resten rycker på axlarna. Anständighetens gräns flyttas varje dag, säger Birgitta Lindahl i samband med en pressvisning av utställningen "Snärjd" på Galleri Gotland i Visby.
"Snärjd" är ett mischmasch av en rad textila tekniker och material. Här möts man av allt från ryor till skulpturala objekt och bildvävar i kläde och silke. Men det finns en röd tråd som binder samman samtliga verk: Flyktingtemat, som Birgitta Lindahl angriper från flera håll.
Vem är det som snärjd? Vi som tittar, du eller någon annan?
– Snärjda är vi nog allihopa, fast på olika sätt. Titeln syftar delvis på dem som kommit hit på flykt från krig, diktaturer och annat elände. Men det som väntar dem här är inte ett nytt liv, utan en snårig och osäker tillvaro som i värsta slutar med att de måste lämna landet. Men vi som hade turen att födas här blir också insnärjda i tidsandan, vare sig vi motsätter oss eller bejakar den, säger Birgitta Lindahl.
Hennes bilder är ofta sinnrikt uppbyggda i lager med ett tunt, genomskinligt tygstycke som yttersta skikt. Effekten blir att man tycker sig se motiven genom en slöja – eller en vattenyta. På andra sidan urskiljs händer och fötter.
– Det är med händer och fötter man tar sig fram när man flyr. Springer genom skogar, avlägsnar riset som skymmer sikten. Det finns en obesvarad fråga i den här utställningen: Hur många av dessa händer och fötter blir kvar – och hur många hamnar i vattnet utan att någon bryr sig?
Det finns, betonar Birgitta Lindahl, också en annan outtalad fråga i "Snärjd":
Vad göra?
Ja Birgitta – vad ska man göra? Fungerar konsten som vapen i den kamp du för?
– Nja, det vore nog naivt att se det så. En utställning gör ingen skillnad i det långa loppet. Nu måste vi ut på gator och torg och säga vår mening. Jag vägrar att ge upp hoppet om människan. Jag måste tro att det finns tillräckligt mycket godhet i världen för att få till en förändring.
"Snärjd" har vernissage på lördag och den kan ses till och med 22 mars.