När Region Gotland presenterade sitt sjätte regionala stödpaket för en tid sedan stod det klart att en del av pengarna skulle gå till inköp av konstverk, som kommer att ställas ut på offentliga platser runtom ön.
41 verk fick man för pengarna, meddelar Berit Ångman Svedjemo, intendent för offentlig konst på Gotlands museum.
– Den här extra satsningen betyder mycket för de konstnärer som vi kan köpa av men också för alla som får ta del av konsten på centrala platser i vår vardag, till exempel i vårdmiljöer, i skolor och på gator och torg, säger hon.
Bland inköpen finns "December 2020 Stop" av Birthe Jörgensen, en vägghängd träskulptur föreställande två händer som ger stopptecken, den abstrakta oljemålningen "Pals II" av Linnea Nordberg och landskapsmålningen "Kyle of Tongue Scotland" av Sebastian Grönwall.
– Det finns tydliga riktlinjer för hur vi ska tänka när vi väljer ut vad som ska köpas in. Mångfald är ett nyckelord där: Att det ska vara en blandning mellan olika uttryckssätt, teknik, material och konstnärer, att en del kan vara rogivande och en del väcka eftertanke och spegla den tid vi lever i nu. Birthe Jörgensens händer, som säger något pandemin vi genomlevt, är väl ett ganska bra exempel på det senare, säger Berit Ångman Svedjemo.
Exakt var Birthe Jörgensens verk kommer att hamna är i skrivande stund oklart.
Brukar ni köpa in ett verk med en viss plats i åtanke, eller får det visa sig med tiden?
– Både och. Jag vet ju vad som är på gång och kan därför ha viss framförhållning vid inköpen. Men i andra fall har vi ingen aning om placeringen i förväg. Då blir det lite som att lägga ett pussel. Jag åker till miljön som ska utsmyckas, känner av den och tar lite bilder, sen åker jag till konstdepån och försöker hitta något som kan passa.
Den som vill uppsöka och lära sig mer om öns offentliga konstverk kan kika på sajten offentligkonstgotland.se, som är försedd med en karta över hela ön.
Har du någon personlig favorit som många kan ha missat?
– Jag har flera, men ska jag välja en så är det nog Katarina Norlings "Balladen om vaktchefen", som förut stod på Wisby strand, men numera hittas vid Kulturskolans entré i Visby. Dels är den spännande rent visuellt med alla färger, dels stimulerar den fantasin och väcker tankar om trygghet och rädsla i dagens värld, säger Berit Ångman Svedjemo.