Åsa Elmstam är i grunden silversmed tillika konsthantverkare. Under maj månad gästar hon GKF:s galleri med utställningen "Vad är jag värd?".
I objekten hon ställer ut vill hon förmedla kreativitet och skaparlust. Materialen kommer från återvunnet skräp, som hon sjäv kallar det. Hennes barns gamla tuschpennor, tillsammans med spillbitar av trä och vaxkritstumpar som smälts ned, har blivit konsthantverk.
– Jag har velat jobba med skräpmaterial i den här utställningen för att jag inte vill ha någon materialkostnad alls det här projektet.
Vidare har hon mätt på hur lång tid det tar att färdigställa varje objekt och döpt de olika hantverken efter tiden det tagit att skapa dem.
– Sen finns en dator på plats där man skriver in namnet på objektet och sin egen inkomst, om man är egenföretagare eller anställd, pensionär eller studerande. Programmet räknar då ut ett individuellt pris för köparen.
Det gör i sin tur att skaparen får betalt lika mycket som det hade kostat om den som köper föremålet hade gjort verket på sin egen arbetstid.
– Detta är ett sätt att belysa att konsthantverk i dag har en ganska låg status. Vi är vana att konsumera allting för några få kronor på någon annans bekostnad.
Genom sin utställning hoppas Åsa Elmstam att hon kan höja statusen på konsthantverk.
– Det finns vissa yrken som man vet kostar pengar, men en konsthantverkare får sällan betalt för den tiden och insatsen som det innebär.