Hon är Årets förnyare inom svensk hemslöjd

Jennie Jakobsson lämnade jobbet som designer för att satsa på handarbete. Hennes unika exjobb uppmärksammas nu av Svensk hemslöjd.

Jennie Jakobsson har utsetts till Årets förnyare inom hemslöjd.

Jennie Jakobsson har utsetts till Årets förnyare inom hemslöjd.

Foto: Privat

Konsthantverk2019-09-14 07:29

Hon har "hållit på" en del på egen hand ända sedan hon var liten, främst med textilt hantverk. Men när Jennie Jakobsson väl skulle välja yrkesbana gick hon åt designhållet och jobbade som kläddesigner i tio år.

– Men jag tröttnade, så jag sade upp mig från det fasta jobbet. Jag ville tillbaka till handarbetet, till rötterna, säger gotländskan.

Hon kom in på skolan Handarbetets vänner i Stockholm och jobbar numera i skolans ateljé. Jennie Jakobssons slutprojekt på utbildningen blev något utöver det vanliga.

– Jag hade fastnat för spetssöm, att man syr spets med små, små stygn. Jag hade gjort ett sådant arbete tidigare och funderat på hur det kunde utvecklas. Det ledde till att jag blandade in filtad ull. Kombinationen är lite oväntad, mellan det delikata uttrycket med spets och ett material som nästan är motsatsen.

Hon köpte lös ull, tovade och färgade och klippte omkring 550 små bitar. Dessa har sedan monterats och sytts ihop, vilket gör jackan både vändbar och till synes sömlös.

Resultatet uppmärksammas nu av Föreningen för svensk hemslöjd, som kallar Jennie Jakobsson för Årets förnyare 2019.

– Fantastiskt roligt, det är en fin utmärkelse. När man jobbar med sådant här behöver man bekräftelse, att någon gillar det man gör, kommenterar pristagaren.

I utmärkelsen ingår en prissumma, möjligheten att ställa ut i Svensk hemslöjds butik samt ett nyinstiftat mentorskap.

– Vad det innebär vet jag inte riktigt än säger, Jennie Jakobsson.

Den färdiga jackan.
Den färdiga jackan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!