Vårsalongen i Korsbygården i Lärbro är en återkommande tradition under påskhelgen. 2019 firade evenemanget 25 år med 118 konstnärer som deltog med över 300 verk och närmare 2 000 besökare. Sedan kom pandemin och satte stopp. Nu är vårsalongen tillbaka.
– Ringrostigt känns det – hur var det vi gjorde? säger Maria Larsson, bygdegårdsföreningens ordförande om att åter arrangera vårsalongen.
Vem som helst är välkommen att delta som utställare på vårsalongen och kön ringlade lång förra lördagen klockan 12 när det var det inlämning.
– Det är det som är julafton, vi har ju inte sett konstverken innan, säger Maria Larsson.
Sedan dess har arbetet med att hänga utställningen, som fyller två våningar och flera rum, pågått. Att få ihop 260 konstverk av 101 konstnärer är en utmaning.
– Det som är roligt är att alla är välkomna att delta och vi försöker skapa rum för alla verk. Vi hänger inte allt – allt får inte plats och en del tycker att vi tar bort för mycket, säger Maria Larsson.
Som vanligt är det en bred utställning, både vad gäller tekniker och motiv. Här visas vävar, textila applikationer, fotografier, akvareller, oljemålningar, akrylmålningar, grafik, skulpturer och återbruk. Motiven skiftar från fromma lamm och fiskelägen, till nakna kvinnokroppar och rent abstrakta.
– Det är mest måleri, men jag skulle säga att det är mer variation i år än andra år, konstnärerna har vågat mer, säger Maria Larsson.
Bland delatagna finns både amatörer och mer etablerade konstnärer, somliga nya i sammanhanget, andra har medverkat i vårsalongen flera gånger tidigare.
– Det är flera yngre konstnärer nu, sen har vi flera gamla godingar. En av dem har tyvärr gått ur tiden, Alice Åkerblad, hon ställde ut här i 21 år, säger Maria Larsson.
Även storleken på verken varierar. Marc Savior, som deltagit i vårsalongen flera gånger tidigare, har byggt upp en komplett mininatyrateljé. På ett litet, litet staffli står en liten, liten målning, inte mer än ett par centimeter stor, med Visby ringmur som motiv – utställningens i särklass minsta verk. Bara en liten bit därifrån står Anna-Karin Janssons skulptur "Strandkantsbus" i skala 1:1.
Alla konstverk är till salu med en prislapp från 800 kronor för Marc Saviors miniatyrtavla och uppåt. Till de dyrare verken hör Per-Ola Ohlssons akvarell "Efter stormen", ett utsnitt av en stenstrand, för 18 000 kronor och Bruno Engströms tjurskulptur i brons, "Vårkänslor", för 20 000 kronor.
– Bruno brukar vara väldigt populär hos besökarna, säger Maria Larsson.
Utställarna sätter själva sina priser och betalar kommission till bygdegårdsföreningen. En viktig intäkt för föreningen, som efter två år av pandemi och inställda evenemang kan behöva varje slant.
Vernissage blir det klockan 12 på långfredagen och utställningen pågår sedan under hela påskhelgen.
– I år kommer Peter Jankert framför texter av Mare Kandre på vernissagen, säger Maria Larsson.
På eftermiddagen annandag påsk är det prisutdelning. En jury bestående av Christer Jonsson, Stina Lindholm och Edvin Högdal utser en pristagare som får juryns pris. Under utställningens tre första dagar får besökarna dessutom rösta fram publikens favorit.
– Publikens pris är jätteroligt, alla besökare får rösta så på nätterna sitter vi och räknar. Är det 2 000 besökare så blir det en del att räkna, säger Maria Larsson.