Knut Stahle inspireras av trämaskars mönster

Grafiske formgivaren Knut Stahle presenterar med vernissage på lördag utställningen "Trycksaker" på Galleri för konsthantverk och form, GKF.

Knut Stahle kollar att hans verk fått rätt placering i utställningslokalen.

Knut Stahle kollar att hans verk fått rätt placering i utställningslokalen.

Foto: Dennis Pettersson

Konstutställning2020-08-15 13:09

Det är också hans första stora separatutställning på Gotland. Han visar ett urval av sina böcker, affischer, flaggor och kartor. Det är en spännande, egenskapad symbolvärld på verklig grund men ofta med slumpen som del, som han bygger upp.

– Det finns grejer med från 2015 men det mesta är nytt. Det blir en bra kraft att göra nya saker att ha en utställning, konstaterar han.

Teknikerna är bland annat screentryck och risotryck, som är en teknik som liknar resultatet från en gammal japansk kopiator.

Knut Stahle är återbördad gotlänning. Uppväxt i Kräklingbo flyttade han från Gotland 2007 efter gymnasiet. Han utbildade sig i Stockholm, bland annat på Konstfack, där han tog en master i visuell kommunikation och kom i kontakt med screentryck på allvar.

Han gick också på Berghs reklamskola. Där handlade det för hans del mindre om reklam och mer om bokformgivning. För två år sedan återvände han och bor nu med familj i Visby. Här har han hittat rätt plats för skapandet av sina verk, som kan kräva utrustning som erfordrar rejält utrymme.

– Jag jobbar i grafikgruppens screenverkstad. 

Det konstnärliga intresset har han haft länge men på olika sätt.

– Föräldrarna är konsthantverkare så det fanns hemma naturligt även om det inte är det jag håller på med. En kompis kom över en risograf som vi meckade med och gjorde fanziner och affischer. Jag har också varit politiskt engagerad och har då kunnat producera affischer att ha med sig på demonstrationer. 

Med sina screentryck tittar han på hur vi använder visuell kommunikation för att skapa sanningar.

– Jag vill väcka tanken att nationer/gränser är skapade av människor och inte är eviga. 

Flaggor är en nationssymbol han arbetar med. I ett tryck har han tagit med samtliga stjärnor från alla länders flaggor och satt ihop. I utställningen ingår också två stora flaggor i svenska gulblåa färger. Men han arbetar då med marmorering som innebär att färgen flyter ut och man kan då inte få vanliga flaggor. Och han låter gärna slumpen vara med i sitt skapande. 

I sina senaste verk "samarbetar" han med trämaskar. 

– Jag har samlat former hämtade ur trämaskars mönster i trä som liknar bokstäver. Och gjort ett typsnitt av detta. 

Alla alfabetets bokstäver, karaktäristiskt inspirerade av trämaskmönster, återfinns samlade på utställningen.

"Trycksaker" pågår till den 15 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!