Förmågan att kunna skilja mellan fakta och åsikter gjorde sig påmind när jag i en debatt hörde en deltagare beskylla en annan för att vara ”pandemiförnekare”. Påståendet ”det pågår en pandemi” är dock inte ett påstående om fakta, det är framförandet av en åsikt. Man kan inte förneka en åsikt. Inom filosofin uttrycks det som att påståenden om fakta kan verifieras eller falsifieras (bevisas som sant eller osant). Påståendet att det pågår en pandemi kan inte bevisas och inte heller motbevisas.
Man kan däremot bygga under en åsikt med fakta. I pandemifrågan är det i så fall frågan om att man ska visa att många människor drabbas av svår sjukdom och/eller att många människor avlider, om man hyser åsikten att en pandemi pågår och visa motsatsen om man har motsatt åsikt. En avgörande svårighet med en sådan bevisföring är vad som utgör ”många”. Det är i sin tur något relativt och därmed en åsiktsfråga.
Om man jämför dödstalen under de senast 30 åren i Sverige har fler personer (per invånare) dött under 2020 än under de tre närmast föregående åren. Dödstalet för 2020 är däremot lägre än för vart och ett av åren 1990 – 2015. Den högsta siffran noterades 1993 då 1 100 personer av 100 000 dog och den lägsta är 2019 då 875 personer av 100 000 avled. Alla andra år mellan 1990 och 2020 hamnar dödstalet däremellan. År 2020 var siffran 950. Utifrån dessa fakta kan man endera hysa uppfattningen att covid år 2020 har skördat många liv eller annars motsatt uppfattning. Men ingen av åsikterna kan bevisas som mer sann än den andra och ingen av åsikterna uttrycker fakta.
Åsikten att spridningen av covidviruset inte har lett till någon pandemi har enligt min uppfattning ett mycket gott stöd av fakta. Men den som på grund av samma faktaunderlag hyser motsatt uppfattning ska givetvis respekteras. Den som hävdar att någon av dessa uppfattningar svarar mot sanningen finns det dock ingen anledning av respektera.
Lika illa är det att använda fakta som i och för sig är fakta, men som saknar relevans för bedömningen av om en pandemi pågår eller inte. Hit hör uppgifterna om hur många som avlidit med covid. Dessa fakta duger inte för några seriösa analyser. Däremot tycks de duga utmärkt för att med politiska förtecken sprida förvirring, oro, rädsla samt undergräva förtroendet för alla de som dagligen sliter i folkhälsans tjänst.