Det där med algoritmer kommer jag aldrig att förstå

Magnus Ihreskog undrar om han någonsin ska förstå algoritmer, tittar helst på damidrott och reflekterar över en del annat.

Magnus Ihreskog puffbild

Magnus Ihreskog puffbild

Foto: Malin Stenström

Krönika2024-07-08 14:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fortsätter att sporadiskt kolla tatuerings-EM, dess rullande bortskämda barn och den lättkränkte miljardären. Bryr mig sparsamt, stänger av före full tid, tänkte att jag någon gång skulle få upp ett fotbollsintresse men det mojnar på grund av alla divalater. Men Sloveniens och Slovakiens hjälteinsatser gillas, hoppas de hyllas på hemmaplan.

Jag funderade på när det häromdagen ösregnade vart alla besökare tar vägen då. Sedan åkte jag och storhandlade. Nu vet jag var de är. De går i bredd mellan hyllorna, hela familjer.

Tänk så vattnet, havet, kan fascinera. Dess olika gestalter och färger; svart, grönt, blått, folieblänkande i solen och båtarna där ute och horisonten. Havet tar och havet ger, det är sedan gammalt.

Det kan tyckas märkligt för många som kommer till ön på semester, men det finns de som både bor och jobbar i till exempel Visby.

Tacka vet jag damidrott. Det är något med män i grupp som inte alltid är särskilt sunt.

Det där med algoritmer kommer jag aldrig att förstå mig på. Jag ser det mesta (?) av vad en del perifera vänner som jag aldrig interagerat med uppdaterar på FB, jag ser ingenting av de flesta. Nyss dök ett inlägg från en gammal gymnasiekamrat upp, en jag inte sett något av på flera år, ett inlägg publicerat en vecka tidigare.

Valdemarstorg, ännu en sen hyllning till Atterdag, erövraren. I ljuset av det som händer inte särskilt långt från oss i dag: Hur lång tid tar det, i händelse av ett framtida fritt Ukraina, innan till exempel Kiev får ett Vladimirstorg? 

Har funnit mig själv att i veckan lyssna ett par varv på Ugglas "Godkänd pirat live" från -79. Gillar hans tolkning av Nick Gilders "Metro Jets", heter här "Centrumhets". Om ynglingar i jakt på att något ska hända. Lyssnade på låtkusinen "Sundsvall by night" också, Björn Afzelius, "brännvinet vandrar runt, bilarna glider lugnt, fy fan fy fan fy fan".

På lördagen startar orienteringens sommarvecka på Gotland, stortävlingar i Ar och Hejnum. Och i slutet av samma vecka är det VM i sprint i Edinburgh, sänds i SVT. Orientering = ypperlig tv-sport numera. Och definitivt fritt från bortskämdisar som ojar sig och ropar på mamma.

Hurra! för vägarbetet på Söderväg, hurra! för de långsamma tågen, hurra! för Gutebacken, hurra! för alla andra hinder just nu. Rondellbygget på Östra Hanse borde hållit på mycket längre! Så: Hör du något i luften som surrar så är det för detta jag hurrar. Hurra!

Nu är det min tur, nu ska jag åka nånstans och gå i bredd om jag så ska göra det själv. Mitt i gatan ska jag gå. Och så ska jag i lugn och ro se ut över vattnet. Ses i augusti. Vi säger så.