Jag var natten då jag startade sent – och vann

Magnus Ihreskog minns den där midsommarnatten för tre decennier sedan då inte bara svenska fotbollslandslaget vann.

Krönika2024-06-15 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är den tiden på året då man möter bilar på enkelriktat, då folk går mitt i gatan (i bredd) och helvete vad husbilar det finns! Den tiden på året då första delen av trestegsraketen bränns av. Juni: Blir det någon semester? Juli: Har du semester? Augusti: Har du haft någon semester?

Snart midsommarnatt, det är då blommor ska plockas. Annat var det för 30 år sedan, då skulle det drickas ifatt. Jag hade varit på bröllop, folk jag inte alls kände gifte sig. Jag kände mig mest bortkommen, inväntade natten. Det var då Sverige mötte Ryssland i Pontiac Silverdome i Detroit. Annalkande fotbollsfeber i Sverige under VM i USA. Jag kom sent till kompisgänget, jag körde, låg efter med promillen...och det är aldrig bra. Efter en inte alltför lång tid var jag i särklassig ledning, påhejad av Arne Hegerfors referat i tv:n. Både jag och svenska landslaget vann den natten, landslaget tog en något mer ärofylld triumf än jag.

Jonas Gardell i en kolumn i Expressen, om efterdyningarna av gångna helgens EU-val och en specifik partifest: Rubriken: "Varför blir det så här – så fort ni blir fulla?". Ja, nog finns det fog att undra.

Ska man snabbt ha reda på hur det gick i en match som inte är lokal eller snabbt få grepp om en stor nyhetshändelse är text-tv alltjämt oöverträffat. Nedkokat och direkt.

Jag har varit i Småland några dagar. I Småland och dess kustland bör man vara ofta. Skogarna, klipporna, havet som är samma men ändå ett annat. Pärmarna fylldes på, oförtrutet, en hel bunt nya sånger skrivna, vad jag nu ska med alla dem till.

Ett butiksfönster ropar SALE! SALE? Gymnasiet ordnar tävlingen Strongest töis och sork. Strongest? Det företag jag själv jobbar på söker Key Account Manager. Key Account Manager? Kanske ska de göra content. Offer ropade likaledes butiksfönsterna. Dödsoffer? En träningslokal har Grand Opening, varför då? Men redan när jag var liten kunde man bli member i Buster-klubben. Min favorit var Känguru Kid.

Orientering är min sport, ut i skogen, spika en sänka, spring en bana och vinst varje gång. Vi bygger vår idrottsplats för varje evenemang, plockar sedan ihop. Ingen åverkan, lämnar inget. Blir därför störd över skolorna som efter vårens orienteringslektioner lämnar de orangevita skärmarna i naturen. I veckor, ja, månader, har de hängt i Gravarna nu. 

...men molntuss, vattenpuss. Smaka på de orden. Molntuss. Vattenpuss.

Det måste sägas igen, ofta. Det finns en hel massa (de överlägset flesta) bra, fina och goda människor i världen men det finns definitivt också alldeles för många dårar. De flesta vet dessvärre inte om att de är just detta.