Under senare år har det upprepat talats om ”fake news” och ”otillbörlig påverkan” och liknande. Det har bland annat handlat om att ”fel” personer påverkar ett nationellt val på ”fel” sätt. Jag har inte riktigt greppat vad det handlar om. Skulle det vara förbjudet för mig att påverka mina amerikanska vänner att rösta på ett visst sätt i ett amerikanskt presidentval? Skulle det vara förbjudet för en internationell miljöorganisation att påverka svenskar att rösta på ett visst parti i riksdagsvalet? Självklart inte! En demokratisk valprocess går ju ut på att påverka väljarna. Det är själva avsikten. Och i den processen kan man så klart inte utse vissa ”legitimerade påverkare”, bestämma ”godkända argument” eller fastställa vissa ”korrekta sätt” för påverkan.
När vissa sociala medier till exempel ”märker” inlägg med någon sorts ”OK-stämpel” alternativt ”varningsstämpel” är vi illa ute. Det är ju fullkomligt barockt att någon ”redaktör” på ett mediaföretag ska bestämma vad vi ska tro på och inte tro på. Eller rättare sagt; så klart ska han eller hon få sätta dit sina stämplar – men något annat än en åsiktsstämpel kan det aldrig bli.
I stället är det vi mottagare som har makten att bestämma vad vill tro på och inte tro på. Vad vi litar till ska vi själva bestämma med vårt eget förnuft och omdöme. Vi människor ska bilda oss våra egna uppfattningar om vad som kan vara sant eller falskt efter att kritiskt ha bedömt den information vi ständigt översköljs av. En bra utgångspunkt är då att all information är behäftad med felaktigheter och utgör ett försök att påverka oss i en riktning någon annan vill att vi ska påverkas. Bedöm sedan kritiskt 1) är det som sägs/skrivs innehållsmässigt rimligt och sannolikt och 2) varför lämnas denna information just nu av just den personen/företaget/organisation? Genomtänkta svar på dessa två enkla grundfrågor innebär att man ofta kan bortse från rätt så mycket information man tar del av. Förmåga till kritiskt tänkande ställer naturligtvis krav på var och en av oss. Men det är vår egen förmåga till det som i slutändan kan skilja rätt från fel och bra från dåligt och sant från falskt.
Hiss
Jag tillåter mig att vara lite personlig: Pension är en härlig uppfinning!
Diss
Återigen; Alla flummiga nonsensjämförelser mellan länders olika ”coronastrategier”.