Dådä, dådä, dådä, Gutebacken, Färjeleden, jag säger dådä

Magnus Ihreskog funderar och reflekterar över både saker och ting.

Magnus Ihreskog puffbild

Magnus Ihreskog puffbild

Foto: Malin Stenström

Krönika2024-06-29 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lite udda, ändå. Trafikverksfolket kapade sin egen gula färja i Fårösund och drog till stan. Kreativt, det får man ge dem.

Många glaslirare inom herrfotbollen på elitnivå. EM i skådespel i tv-kanalerna. Tacka vet jag handboll, där smäller det och sedan hjälper spelarna varandra upp. Eller speedway, där förarna bränner rakt in i planket och sedan linkar iväg till omstart. Det värsta är att de små fotbollsknattarna tar efter sina idoler.

Lätt trött på klickbetsrubrikerna i nätupplagorna av det som kallades aftontidningar. Det blir värre och värre, trodde det var på väg bort. Vi kan, vi också, men inte på samma sätt. Men jag kan ju låta bli att klicka! Ja, det kan jag. Men klickar ändå. Och sitter där gång på gång lika lurad och blåst.

Så många trafikolyckor runt om i landet där unga människor mister livet och där ingenting blir som förr i deras krets. Det är outsägligt sorgligt och alldeles onödigt. Ibland: För hög fart, för liten erfarenhet. Kanske dags att höja körkortsålder åtminstone för pojkar till 25 år?

Folk i bredd, långsamt, förvånade uppsyner, vad gör ni här på vintern? rullväskan i ena och mobilen i andra, hittar inte, unz unz unz, sparsamt med hänsyn, pizzakartonger på drift, husbilar, ingenting förfular landskap och stadsbild som husbilar, INGENTING, följ gps:en in genom gränden, tänk inte så mycket, tänk efter efter, hundratals tusen.

Almedalsveckan och jag strosade i vimlet, mäktigt, mycken kunskap på liten yta, såg en hänförande solnedgång i ett blankt stilla hav. Eller nej, i havet går den inte ner, solen, det vet jag ju. Det är jordklotet som snurrar på sitt himlaspår och runt sin axel eller hur det nu är och så ser man inte sol-fan på himlahelvetet brudjävel på en stund. Men fint var det, stålblått och ett gyllene stråk.

På Öland, nej, inte Gotland, på Öland drog en kund ur sladden till frysarna på ett glasskafé varvid glass för 19 000 kronor förstördes. Bygden gick samman och skrapade ihop en rejäl slant till näringsidkaren och det är så klart fint. Men det reser ändå frågan, än en gång: Hur kan det vara möjligt att det finns folk till allt.

Längtar efter tystnaden. Är det något jag längtar efter så är det tystnaden. Det finns så många varför, här är en till: Varför måste det finnas så många oönskade ljud överallt.

Dådä, dådä, dådä. Jag säger dådä: Gutebacken! Färjeleden! You know what I mean. Dådä, dådä, dådä.

Favorit från förr och nu: Är du törstig? Du som drack så mycket i går?