Kände redan kokossmaken i munnen

Ingvar Andersson bjuder på delikatesser i dag. Han följde upp ett tips som ledde fram till klassiska kokosbollar. Sedan slår han ett slag för falafelrullar.

Ingvar Andersson.

Ingvar Andersson.

Foto: Arkivfoto

Krönika2021-11-20 11:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En morgon satt en kartongbit instucken under ena vindrutetorkaren på bilen. Trodde först att det rörde sig om en parkeringsbot. Jag vecklade upp meddelande och kände direkt igen logotypen, ”Drömbullen”. Och på baksidan stod skrivet ”Coop” följt av två väl tilltagna utropstecken. Någon i min omgivning var alltså bekant med min fäbless för kokosbollar. En bristvara under pandemin som lade sordin på mesta av livets goda, inte minst höstmarknaderna runt om på ön där jag tidigare hade försett mig. Två år utan kokosbollar har lett till vissa abstinensbesvär. Men blodsockret har stabiliserats på en hälsosam nivå. Alltid något, sa fan när han fick se Åmål. 

Beslöt på stående fot att undersöka sanningshalten i meddelandet. Bella som fått vittring på en katt under grannens bil var inte alls intresserad av att hoppa in, men gav med sig efter ett löfte om att vi skulle stanna till där det garanterat väntade några leklystna harpaltar. Nu var frågan, vilket Coop handlade det om? Var har det bullats upp? Kände redan kokossmaken i munnen. 

Lika bra att börja på toppen av pyramiden – butiken som ligger vägg i vägg med Biltema. Rätt tänkt! Utanför stod en frusen man bakom ett berg av kokosbollar vilket fick mig att tro att affärerna inte gick så där alldeles lysande. Han sade sig ha försett gutarna med godsakerna i 25 års tid, var en trogen gäst på marknadsdagarna. Nu var inte kundtillströmningen lika bra, suckade han. Ja, någon trängsel var det inte. Jag var den enda kunden. Avundades inte honom som måste kränga kokosbollar på en parkeringsplats på Gotland en kulen novemberdag. Men välkommen var han. 

Plockade till mig ett antal kartonger samtidigt som jag skänkte den anonyme tipsaren en varm tanke. Nu ligger jag på ett lager som förhoppningsvis ska räcka fram till Kräklingbo marknad nästa höst. Detta är målsättningen. Men du vet hur det brukar gå med målsättningar…

Något annat som tilltalar mina smaklökar och som förmodligen är hundra gånger nyttigare är falafelrullar. En maträtt från det orientaliska köket som grundar sig på kikärter. Som vanligt är det gourmeten Micke Vaktis som tipsat. Testa själv, du lär inte bli besviken om du vänder dig till Rahmos Catering som håller till i en husvagn på parkeringen bakom gallerian i Östercentrum. Har som jämförelse beställt den vegetariska rätten på några andra ställen, men det var bortkastade pengar.