I juridikens märkliga värld betyder en garanti ofta motsatsen (friskrivning). En säljare av en produkt garanterar vissa egenskaper hos produkten – men inget annat och inget mer. Och vid närmare skärskådan är det som utlovats ofta inte av någon särskild betydelse. Det som inte funkar med produkten omfattas inte av garantin.
I den pågående debatten om vi ska gå med i ytterligare en försvarsallians, utöver de 24 vi redan är medlemmar i, framhålls att just denna 25:e allians innehåller en garanti som ska vara något utöver det vanliga; som något helt avgörande för vår trygghet och säkerhet. Det låter för bra för att vara sant. Och som vanligt när något låter för bra för att vara sant är det vanligen inte heller sant. Och det gäller med all säkerhet även i det här fallet.
För att återvända till juridiken är uttrycket ”avtal ska hållas” en mycket viktig utgångspunkt. Men det är inte mer än just en utgångspunkt. Det är ingen självklarhet och det är inte något som gäller helt obetingat. Inte desto mindre upprätthåller våra domstolar utgångspunkten i stor utsträckning, inte minst vad gäller kommersiella förhållanden. När det gäller försvarsgarantier i avtal stater emellan är utgångspunkten om att avtal ska hållas rejält förminskad. För att uttrycka sig på vanlig svenska är det många ”om” och ”men” som kan sägas ”ingå” i garantin. Och när läget blir riktigt skarpt är garantin helt och hållet beroende av vad garanten då anser vara lämpligt att göra eller inte göra. Vilka är då för- respektive nackdelarna med att uppfylla garantin? Denna grundfrågas besvarande är beroende av en massa då rådande olika omständigheter.
Pacifister häcklas regelmässigt för att vara godtrogna och naiva. Men när det gäller vissas tilltro till det aktuella avtalets ”försvarsgaranti” måste nog pacifisternas naivitet med råge sägas vara överträffad.
En helt annan sak är det ändå kanske kan finnas goda skäl att vara medlem i en försvarsallians. Och är man redan med i 24 allianser är det väl heller inte så mycket att bråka om ifall vi skulle med i ytterligare en. Rimligen gör det varken till eller från.
Men att invaggas i tron att några andra skulle komma till undsättning när det kniper är ett självbedrägeri. Konklusionen blir väl då att vi får bygga ett eget ”mastodontförsvar”? Nej, det är ingen given konklusion. Men det får utvecklas i någon annan krönika.