Rårakan kunde inte matcha mackan

Ingvar Andersson är inte mycket för rårakor med gräddfil. Efter ett hett tips fick han en macka som smakade himmelskt gott.

Foto:

Krönika2020-09-19 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan Brinken på Södertorg klappade igen så har det varit lite si och så med restaurangbesöken. Gjorde dock ett försök den gångna sommaren. Under en promenad på stranden med Bella fick jag ögonen på en skylt som flaggade för rårakor. Finns det någon godare än rårakor med lingonsylt och stekt fläsk? Att dessutom allt som serverades skulle vara närproducerat gjorde inte saken sämre. Lite Gretaeffekt om man säger så. Ja, vad säger du Bella, ska vi slå till? Hon hade just jagat in en harpalt i ett snår och var pigg på lite omväxling. Om än med viss tvekan. 

Rårakan, jo det var bara en, som serverades var till formen något större ett tefat. Dekorerad med några klickar gräddfil vilka toppades med något hackat från växtriket. Servitrisen pekade och namngav dess ursprung, närliggande socknar. Såg inte till varken fläsk eller lingon. Det närmaste djurriket som visade sig på tallriken var tre små räkor som tittade fram lite blygt i en gräddfilsklick. Kom mig inte för att fråga om dem var komna från Tingstäde träsk. Smakade försiktigt på anrättning. Rårakor och gräddfil, vad utsätter man sig för? 

Kan tacka tandhygienisten Helén Pettersson för min goda tandhälsa. Hade jag bara haft ett eller par hål i tänderna så hade inte mycket hamnat i magen från nyss nämnda måltid. Men den som har frysen full med köttbullar och hamburgare från Ejmunds behöver inte svälta. Lägg därtill nyvispad pulvermos med en ordentlig smörklick och som grädde på moset några slevar lingonsylt. Då är man i skick att tag sig an vad som helst. Till och med ett corepass med oförtrutne Håkan Karlsson. Fast där går gränsen. 

Har man att göra med vaktmästare Mikael Sahlsten så får man ständigt tips på bra matställen. Han har kanske inte testat samtliga på ön, men drygt 90 procent. Ett ställe han talat extra varm om är Berså i Tofta. Mackorna ska vara både stora och prisvärda. Den med curry och kyckling sakna motstycke.

Bella gillar Kuse änge i Västerhejde, baserat på att hon en gång såg en ekorre hoppa mellan hasselbuskarna. Och har man tagit sig så långt söder ut, så kan man lika gärna fortsätta till Tofta och kolla om vaktmästarens lovord är med sanningen överensstämmande. Visst, han hade rätt! Blev serverad en macka som.., jag saknar ord. Rena konstverket. Och den smakade himmelskt gott. Tro jag det, serveringen ligger i ett gammalt baptistkapell. Mannen bakom skapelsen heter Folke.