Sundström: "Vid Skär lär folk ha levt längre"

Förr i tiden sa Fåröborna att längst ut i nordost, vid Skär, levde människorna längre än andra, berättar Jan Sundström i sin krönika.

Karl Ekman och Katarina Nordström. Båda levde vid Skär på Fårö och båda blev 105 år gamla.

Karl Ekman och Katarina Nordström. Båda levde vid Skär på Fårö och båda blev 105 år gamla.

Foto: Jan Sundström

Krönika2021-01-12 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där ute vid Skär var friska hundraåringar i arbete inget ovanligt, sa man. Jag talade med två sådana hundraåringar i slutet av 1960-talet. Det var Karl Ekman och Katarina Nordström. Båda blev 105 år. 

Det finns än i dag flera häpnadsväckande skrönor om den dagen hösten 1966 när Karl Ekman fyllde hundra och om hur biskopen och landshövdingen kom ut till Skär. Ekman hade egentligen inte tid med uppvaktningen eftersom han samma dag skulle lägga nytt tak på sin lagård. Jag frågade Ekman när han var 105 år om hur han burit sig åt för att bli så gammal och han svarade - jag har inte gjort något särskilt.

Under den nu rådande pandemin har medicinska forskare börjat studera platser i vår värld som de kallar ”blå zoner”. Det är små begränsade platser där människor bor som är friskare och blir äldre än andra. Man har pekat ut allt från undangömda öar i Medelhavet till Okinawa utanför Japan. En sådan zon kan enligt forskarnas definition ha funnits förr i tiden ute vid Skär på Fårö. 

Biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten har i en tidningsintervju nyligen (DN) berättat om sitt intresse för blå zoner. Hans slutsatser finns i boken ”Hälsogåtan” som kommer ut senare i år. Här i Sverige har forskarna pekat ut blå zoner med ovanligt många friska åldringar i södra Småland.

Anders Wallensten söker efter förklaringar och botemedel i den pågående pandemin och han har funderat mycket över hur vi människor bör leva och inte leva. Wallensten pekar i sin bok på att den rådande pandemin är en akut farsot men att många sjukdomar finns kvar. Det är så kallade välfärdssjukdomar som psykisk ohälsa, fattigdom och svält.

Finns det då något som särskiljer en blå zon som den som kanske var förr här ute på Fårö? Wallenstens svar är enkla. Han säger att vi alltid måste hjälpa varandra för att må bra i själen. Han menar att sådant fungerar i avlägsna landsändar men sällan i stadsmiljöer. Han berättar om hur människor som lever i blå zoner förenas i gemenskap där man håller koll på varandras lycka och olycka. Han pekar på att vi måste leva mer ute i naturen och inte sitta inomhus. 

Wallensten är läkare och har en lång erfarenhet av arbetet inom Folkhälsomyndigheten. Han menar helt enkelt vi människor mår bra och kan leva lättare med sjukdomar och oro om vi bara tittar på hur träd och blommor växer.