Kultur på landet i fokus

Kan kulturen bidra till tillväxt på landsbygden? I allra högsta grad. Det slogs fast på det första ”Rum för kultur” som lockade ett 30-tal från hela ön.

Dalhem. Björn Ahlsén bor i Dalhem  och funderade kring varför en halvtimme i bil är längre på Gotland än i resten av landet.

Dalhem. Björn Ahlsén bor i Dalhem och funderade kring varför en halvtimme i bil är längre på Gotland än i resten av landet.

Foto: Henrik Radhe

Kultur (GA)2016-02-10 10:58

Sudrets teaterförening, Bläse kalkbruksmuseum, Norrlanda fornstuga och cirkusverksamhet i Anga var bara några av de representerade verksamheterna, när det allra första ”Rum för kultur” arrangerades på Joda i går eftermiddag.

– Vi kände att det inte kunde heta ”Kulturfrukost” när det ligger på varierade tider, säger kulturutvecklare Madeleine Nilsson från Region Gotland, som förklaring till fenomenets namnbyte efter 10 år.

Hur kulturen på Gotland kan bidra till en positiv landsbygdsutveckling var temat i går.

– Jag blir förvånad, folk jag känner känner inte varandra så sätt er gärna bredvid någon du inte känner, uppmanade Björn Ahlsén, avdelningschef för kultur och ungdom vid Region Gotland.

Han har själv valt att bo i Dalhem och inledde lite provocerande med att fundera kring utbudet av kultur och varför ett par mils körsträcka på Gotland uppfattas som mycket längre, än på tidigare platser han bott på.

Men han betonade också det rika kulturlivets betydelse över hela ön:

– Vi har ett myller och utan det kulturella myllret uppstår inte det vi vill längre fram.

Projektet ”92 möjligheter” redogjorde för hur man genom att stötta lokala entreprenörer, även inom kultursektorn, kan öka tillväxten på Gotland.

– Det finns mycket bra som görs på landsbygden men det finns inte någon plattform att dela med sig på, säger Oskar Lindehejd från Swedbank och betonade vikten av att lyfta goda exempel från socknar som lyckats.

De lokala utvecklingsbolagen har haft stor betydelse för kulturen på landsbygden, från Lars Jonssonmuseet på Sudret till Fårö med Bergmancentret på norr.

– Kulturen är viktig för alla bolagen, men hur man jobbar är olika, säger Mait Juhlin, som berättade om Slite Utveckling AB.

Riina Noodapera berättade om Landsbygdsriksdagen som lockar 800 deltagare till Gotland 27 till 29 maj.

– Det handlar om kultur och platsutveckling och vad som är betydelsefullt på landsbygden, säger hon.

”Riksdagsledamöterna” och allmänhet som anmält sig i förväg ska köras i bussar till 20 utvalda platser runt om på ön.

– Man blir lätt hemmablind men vi ska vara stolta över det vi har, säger Riina Noodapera.

Nästa ”Rum för kultur” är spikat till den 21 mars med temat ”Kultur ur hållbarhetsperspektiv”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!