- Det här är det största jag gjort
- I revyn var det mest sångnummer och sketcher. Det här är det en riktig teaterroll, säger Ingrid Wahlgren.
I rollen som Audun står Ingrid Wahlgren i centrum. Audun är den som styr och ställer bland folk och trälar på Närsaker, den gård som är navet i "Ormkvinnans barn". Det är en kvinnogård som gått i arv på mödernet på det sätt som beskrivs i gutalagen. På Närsaker tillber man kvinnoguden Moder Jord, och Audun får bland annat utkämpa hårda duster med Kolbein i granngården, där man håller hårt på asatron med Tor som den främste.
- Audun är en kvinna som håller hårt på lagar och seder. Men hon är även en känslosam person som känner oro för gården och avsaknaden av arvingar, berättar Ingrid Wahlgren.
Efter Närrevyns jubileumsföreställning "Gåttar ör vällinggi" 1991 har Ingrid Wahlgren inte gjort så många framträdanden på scen. Varför Länsteaterns chef Örjan Herlitz ringde i höstas med erbjudande om huvudrollen har hon fortfarande ingen aning om, men hon kände sig både hedrad och rädd. Men någon längre tvekan blev det inte.
- För ett år sedan tog jag tjänstledigt från jobbet i Hörsne skola för att få tid till annat. Nu har jag tid för en sådan här satsning.
- Fast precis innan premiären kommer jag nog att undra vad jag gett mig in på. Det brukar alltid vara pirrigt.
Att ha Allan Nilsson, Las Jakobsson och Arne Ohlsson med från Närrevyn - och ytterligare några revykamrater i kulisserna - känns tryggt. Men "Ormkvinnans barn" är långt ifrån revygenren. Allan Nilsson har skrivit manus utifrån Dagmar Edqvists böcker "Mannen från havet" och "Mannen som kom hem".
- Jag blev gripen när jag läste manuset. Det är en fängslande historia, stundtals mycket allvarlig men med en hel del roliga repliker.
Med "Ormkvinnans barn" är Ingrid Wahlgren tillbaka i När, där hon började spela revy på 1960-talet. Spelplatsen vid Närsåns mynning ligger inte långt från föräldrahemmet vid Hammarnäs, ett gammalt båtmansställe där föräldrarna bedrev fiske och småjordbruk.
Du är kanske en sentida släkting släkting till Audun?
- Det skulle vara på morfars sida i så fall. Han bodde vid Pilgårds i När, en gård som varit i släkten flera generationer, berättar Ingrid Wahlgren.
Som förskollärare har Ingrid Wahlgren varit van att han somrarna lediga. Men den här sommaren blir det fullt upp. Nästa vecka börjar repetitionerna i När på allvar, först i bygdegården och så fort tillfälle finns nere vid spelplatsen vid åmynningen.
- Ensemblen har redan träffats en gång i veckan sedan i januari, läst manus och pratat, berättar Ingrid Wahlgren.
Ingrid Wahlgren berättar om en kväll då hon och Hanna Samuelsson efter repetitionen i bygdegården åkte ner till spelplatsen vid åmynningen.
- Det var otroligt vackert. I kvällssol är den här platsen magisk, säger hon.
Större delen av När socken är engagerad i "Ormkvinnans barn" som blir en av storsatsningarna under Vikingaåret. Arbetena startade redan i slutet av september och för närvarande arbetar 10-12 personer dagligen vid spelplatsen. Bulhusen som byggdes inomhus hos Per Karlsson vid Gangvide i vintras monteras på plats, samtidigt som läktare och bodar för teknisk utrustning byggs.
Den 14 juli är det premiär. Under andra halvan av juli ska 15 föreställningar spelas.
Kvigorna i hagen intill följer med stort intresse arbetena. Och mitt i allt slamrande har Närsaker fått sin första hyresgäst. I ett av bulhusen har en sädesärla sitt bo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!