"100 000 besökare och alla gillar historia"

Vilka besöker medeltidsveckan och varför? Om det föreläste historikern Erika Sandström på Medeltidsgillets årsmöte i lördags, en underhållande föreläsning om folkbildare, fantaster och festivalsupare.

Kultur och Nöje2006-02-27 06:00
På lördagen hade Medeltidsgillet på Gotland årsmöte. Gillet, som i höst firar 20-års jubileum, har cirka 200 medlemmar. Det var dock långt ifrån alla som var där, då det genomfördes ny- och omval till gillets råd. Martin Eriksson återvaldes som ålderman och Lars-Åke Stoor avtackades efter många år som ämbetsbroder.
Historikern Erika Sandström föreläste om medeltidsveckans besökare, en intressant föreläsning som bjöd på många skratt.
Själv besökte Erika Sandström för första gången medeltidsveckan år 2000.
- Jag tyckte att det var helt fantastiskt, 100 000 besökare och alla är intresserade av historia, säger hon.
Men när Erika Sandström frågade vidare om folks historieintresse fick hon inte de svar hon väntat sig.
- Det visade sig att riddarna tyckte om att hålla på med hästar och de som spelade teater tyckte att det var jättekul med teater. Men om det inte finns några historieintresserade vad gör de då här tänkte jag.
Detta blev upptakten till hennes avhandling "På den tiden i dessa dagar.
Föreställningar om och bruk av historia vid Medeltidsveckan på Gotland och Jamtli Historieland", som disputerades på Gotland i december.
Erika Sandström har undersökt tre olika kategorier besökare av medeltidsveckan, folkbildare, fantaster och festivalsupare.
Mycket skiljer de tre grupperna, men vissa saker har de gemensamt.
- Trots att dagarna på medeltidsveckan ser ganska olika ut för de här grupperna, så är den sociala samvaron gemensam för alla. För folkbildarna och fantasterna handlar det mycket om att utbyta kunskap.
Desto mer skiljer sig deras syn på vad som är autentiskt.
- Folkbildarna har en ganska pragmatisk och intellektuell syn och menar att man kan inte återskapa en tid. De bär ofta medeltidskläder, men tycker inte att det är jätteviktigt att de är exakta kopior och sydda för hand.
Fantasterna däremot beskriver Erika Sandström som betydligt mer noggranna med detaljerna.
- För de här personerna kan det vara ganska jobbigt på medeltidsveckan, för dem är det provocerande att se människor som inte är rätt klädda, det blir nästan en moralisk fråga. Det som är tråkigt för fantasterna är att deras stora kunskap inte riktigt tangerar deras känsla av medeltiden.

Även festivalsuparen har en uppfattning om vad som är medeltida. När Erika Sandström frågade en festivalsupare om han tycker att medeltidsveckan är autentisk, svarade han "ja, för att man bor i tält, äter med händerna och inte sköter sin hygien". Erika Sandström undrade då om mannen, hemmahörande i Stockholm, inte lika gärna hade kunnat göra detta i Kungsträdgården, "Nej, då hade jag varit uteliggare", svarade mannen.
- Ett av de stora skälen till att festivalsuparen kommer hit är att det råder andra normer under medeltidsveckan, de kan uppföra sig på ett sätt som annars är socialt oacceptabelt. De flesta festivalsuparna är unga och jobbar väldigt mycket och har lite semester. För många är vecka 32 den enda semesterveckan på året, förutom jul och nyår och då vill de passa på att inte leva som vanligt.
- Det här erbjuder verkligen en flykt från vardagen, men inte till medeltiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!