1200-tals-golvvärme fynd i ny utgrävning

En så kallad hypokaust blev det främsta fyndet när arkeologerna fick tre dagars ytterligare grävning i parken utanför Sankt Nikolai ruin i veckan.- Det är ett slags värmeanläggning, väldigt avancerad för sin tid och sannolikt byggd i mitten av 1200-talet, säger arkeologen Johan Norderäng.

Foto:

Kultur och Nöje2008-10-18 04:00
I tisdags kunde GT berätta att kommunen skjutit till runt 70 000 kronor för att utgrävningarna intill Sankt Nikolai ruin skulle kunna fortsätta några dagar längre än man först planerat.

*
Bland förhoppningarna, när man i onsdags åter satte spade och grävskopa i jorden, var att man skulle hitta korsgången som man tror löpt längs med kyrkan, samt att man skulle stöta på resterna av en grunden till en byggnad som man vet har stått norr om koret.
- Men det lyckades vi inte med, konstaterar Johan Norderäng, arkeolog som tillsammans med Per Widerström håller i utgrävningarna.
Däremot fick man en annan intressant inrättning bekräftad:
- Vi misstänkte att vi hade en hypokaust, en värmeanläggning där man med hjälp av eld och upphettade stenar fick värme via golvet. Och det var det, mycket riktigt, konstaterar Johan Norderäng och pekar ut den framgrävda "moderna" golvvärmeanläggningen från 1200-talet.

*
I värmeanläggningen låg också fågel- och fiskben, vilket tyder på att dominikanermunkarna - som är de som bott i området - också använde elden till matlagning, inte bara till att värma upp stenarna och med dem huset.
Intill Nikolaikyrkan hittade man häromdagen också ett par gravar.
Nu är utgrävningarna klara, och i går täcktes allting över igen. Men hoppet om ännu en fortsättning lever kvar.

*
Ulrika Mebus, ansvarig för Kultudralen-projektet i Sankt Nikolai ruin, besökte utgrävningarna i går förmiddag.
- Vi ska ju göra iordning inuti ruinen, och den ger då - även om vi inte kommer att påverka ruinen i sig - ett lite mer modernt intryck. Då är det extra roligt att man faktiskt gräver upp en ny ruin här alldeles intill, säger hon lyriskt där hon står med en famn keramikskärvor i händerna.
- Det vore otroligt roligt om vi kunde inlemma de här utgrävningarna i Kultudralenprojektet, säger hon och får medhåll av Johan Norderäng.
- Det vore fantastiskt fint om vi kunde konservera den här hypokausten, lämna det öppet och släta ut runt omkring. Visby har många ruiner av kyrkor, men det här är faktiskt från folks vanliga vardag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!