240 sidor Haimdagar tar upp skolmästare och klockare

Hela 18 500 individer finns med när Anders R Johansson ger ut en ny, mastig specialupplaga av Haimdagar.

Anders R Johansson är nöjd med färska "Majember"-numret av Haimdagar.

Anders R Johansson är nöjd med färska "Majember"-numret av Haimdagar.

Foto: Lars Schill

Kultur och Nöje2021-07-15 16:12

Den här gången har han koncentrerat sig på en beskrivning av skolmästare och klockare och deras förhållanden på Gotlands landbygd från 1630-tal till 1840-tal, folkskolestadgan 1842 blir slutpunkten. Så många som 18 500 var förstås inte dessa yrkesgrupper genom åren utan det handlar om livsdata för 4 100 yrkesutövare och deras familjer.  

Det är ett digert material som Anders R forskat fram, främst hämtat från mantalslängder och kyrkböcker. "Det handlar om kubikmeter material", summerar han. 

Socken för socken skildras arbetet inom två yrken som från början emellanåt innehades av samma personer. En hel del udda information finns bland den mera tunga faktamängden. Således att alla skolmästare i början varken kunde läsa eller skriva eller att de ofta hade allehanda bredvidsysslor, exempelvis som länsmän, postskötare eller att vaccinera.

Anders R började arbetet för cirka tio år sedan. Klockare har det funnits sedan medeltiden medan skolmästarna först var informatörer och undervisningen bedrevs i privat form. Fakta i vissa socknar är till delar förlorad, i exempelvis Rute och Levide har det brunnit. 

En viktig slutsats är att båda yrkeskategorierna hade det förhållandevis bra i samhället, något som livslängden vid en jämförelse mellan olika yrken är ett bevis för. 

Mannen bakom Haimdagar, 72-årige Anders R(oland) Johansson kommer från Othem och bor och verkar i Hellvi. Dit kom han 1986 och två år senare tog han hand om sockentidningen Hellvinytt. Den försågs sedan med bilagan Haimdagar. 

– Det namnet bygger på Haimkumstdagar. Hellvinytt släppte jag -87 men den sockentidningen finns fortfarande. 

Haimdagar har alltmer blivit en gotländsk forskningstidning med Anders R som ende redaktionsmedlem men med textbidrag från ett flertal andra Gotlandsforskare. 

I dag ligger upplagan på runt 500 exemplar per nummer och där den stora satsningen om gotländsk nazism sålde 1 200 ex. 

– Historieintresset har jag sen barnsben. Den sociala vinkeln, hur folk hade det och varför är min grundbult i jobbet. 

Men han har faktiskt också ett helt annat intresse, även om det också avspeglat sig i åtskilliga artiklar i Haimdagar, nämligen fotboll.

Men för många är han främst förknippad med den flitige försäljaren av Haimdagar på marknader och andra publika tillställningar runtom på ön under "normalår".

Och ett stort erkännande fick Anders R när han 2008 tilldelades regionens kulturpris. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!