19 perspektiv på Fardhem

Varje dag når världens nyheter även ut till Fardhem. Några blir traktens samtalsämne, andra förblir bara bakgrundsmusik när livet rullar vidare.Om detta berättar bland andra fotoeleven Sofia Granberg om i en fotoutställning på Fotogalleriet i Visby.

Thomas Thomsson levererar oljeprodukter över hela ön. David Spak fotograferade.

Thomas Thomsson levererar oljeprodukter över hela ön. David Spak fotograferade.

Foto:

Kultur och Nöje2010-12-10 04:00

Socknen Fardhem med sina 170 invånare fick under den snörika och kalla novembermånaden besök av 19 elever från fotolinjen på Gotlands folkhögskola i Hemse.

I dag har eleverna vernissage på utställningen "19 perspektiv" på Fotogalleriet i Visby och det är en ganska genuin dokumentär av en liten gotländsk socken. Här finns människor som bor och verkar, deras företag och samhälleliga engagemang men också abstrakta bilder som mera berör det existentiella.


Journalistik
Fotograf Katarina Grip Höök som leder projektet på skolan tycker hon ser en mogenhet bland årets elever, att här finns mycket att hämta och att det är rejält.

- Riktigt fina berättelser, mycket att se och även lära om en socken, säger hon.

För femte året har fotoeleverna arbetat med att dokumentera en av socknarna på södra Gotland och den här gången överväger det journalistiska perspektivet.


Russmannen
Förutom besök hos lantbrukare är traktens företag porträtterade, repslageriet, ullspinneriet, åkeriet, keramikverkstaden, affären, men också skolan och kyrkan.

Annelie Nyman är ponnytjejen som tävlade med russ hemma i Trosa och för henne var valet självklart att göra ett porträtt på Börje Johansson vid Gardsby, som under ett kvarts sekel varit tillsynsman på Russparken i Lojsta.

- Han är en eldsjäl för "skogsbaggarna på Hajdi" men varit lika viktigt för russaveln i ett nationellt perspektiv, säger Annelie.

- Han har ett enormt minne och kan berätta historien om hästar långt tillbaka i tiden, men när jag frågade honom om hur många russ han har hemma i Fardhem var det som att fråga en same hur många renar han har. Men det handlar om ett 30-tal, tror Annelie.


Under lunchekot
Sofie Granberg har tagit ett ovanligare angreppsperspektiv på livet i socknen, genom att beskriva några dagar samtidigt som radion sänder lunchekot.

- Vissa av nyheterna som kablas ut till Fardhemsborna fortsätter att fungera som bakgrundsmusik till livet som bara rullar vidare, medan annat blir dagens samtalsämne, även i Fardhem.

Hon har bland annat fångat hembygdsföreningens ordförande Christer Olsson hemma vid köksbordet med stämningsfulla bilder.


Portfolios
Var och en av de 19 eleverna presenterar en av bilderna på väggen och sedan är det upp till publiken att tränga djupare in i den dokumentära berättelsen i en vidhängande portfolio. Några av eleverna har uteslutande arbetat med bilden som berättarverktyg, andra har också använt sig av det skrivna ordet som komplement.

Här finns berättelsen om huset och människorna bakom den höga muren, berättelsen om blommorna som väntar på en ny vår, berättelsen om kantorn och livet efter tvåsamheten, berättelsen om lantbrukarhustrun och berättelsen om vad som händer mitt i natten...

I kväll är det vernissage på Fotogalleriet till musik av Ella pop & rock från folkhögskolan i Fårösund och utställningen som blir den sista i Fotogalleriets historia kan ses till och med 30 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!