25 okända svenska slottsbibliotek visas

Kultur och Nöje2004-09-29 04:00
En del av Sveriges dolda kulturskatter. De återfinns i privatägda slotts- och herrgårdsbibliotek. Nu lyfts det intressanta innehållet i 25 av dessa ut i offentligheten. Det är trion Per Wästberg, Anita Theorell och Hans Hammarskiöld som i volymen "Resa i tysta rum" (Bonniers) berättar om okända svenska slottsbibliotek.
De visar läsaren bokmiljöerna och de verk som formade 1700- och 1800-talens tänkande men även de människor som skapade biblioteken, deras dagböcker, syltrecept och medicinska handböcker. Författarna anger att deras styråra varit vetgirighet, lockelse och lust. De har strövat på måfå i biblioteken, dragit ut ett vackert band eller en bok med en fängslande titel. Något uppradande av rariteter handlar det inte om. Beträffande biblioteksurvalet har man utelämnat samlingar som i viss utsträckning visas för allmänheten som Drottningholm och Skokloster. Till ett viktigt bibliotek, Ericsberg i Södermanland, nekades man tillträde.
Biblioteken finns på olika håll i landet. I ett antal landskap, bland dem Gotland, hittade man dock inget oskingrat privatbibliotek av värde. Men de 25 som finns med har man valt ut efter en tämligen omsorgsfull kartläggning. 24 är privata, ett, Nynäs, ägs av Nationalmuseum och Sörmlands landsting. Det är fantastiska bokmiljöer som visas upp och som verkligen får bokmalen att vilja göra studiebesök och sjunka ner i lämplig läsmöbel. En praktbok om en svunnen värld när allt som var värt att veta fortfarande kunde samlas inom fyra väggar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!