400 år gammal orgel skall återskapas

Kultur och Nöje2004-11-23 06:00
Visby domkyrkoförsamling har de senaste åren lagt ner stort arbete på att restaurera domkyrkans instrument. Men en viktig del saknas för att göra kyrkans instrumentuppsättning komplett ? 1599 års orgel.
Orgelns ryggpositiv finns på domkyrkans vind, medan delar av pipmaterialet redan för mer än hundra år sedan flyttades till Lau. Där används en del av piporna, medan övriga magasinerats.
Ryggpositivet ser inte mycket ut för världen, men ger ändå en bild av hur en del av orgeln såg ut. En enkel teckning gjord i början av 1800-talet visar hur hela orgeln såg ut på sin plats i domkyrkan. Med utgångspunkt från den och studier av andra liknande orglar har orgelarkitekt Ulf Oldeus gjort en skiss.

Redan när orgelläktaren byggdes om för några år sedan hade man 1599 års orgel i tankarna. Ombyggnaden gjordes på så sätt, att även den drygt 400 år gamla orgeln ska få plats på läktaren. Orgeln får en central plats på läktaren, med ryggpositivet hängade ner från läktarens kant.
Att återskapa orgeln är ett stort projekt. Kontakter har redan tagits med tyska experter, och att en slutsumma kring tio miljoner kronor diskuteras avskräcker inte församlingen. Nyligen var man i Göteborg för att studera ett liknande projekt som genomförts i Örgryte, och i mitten av januari håller man ett symposium i Visby om planerna.

Projektet kan komma att få ett bredare omfång än enbart en orgelrestaurering. Domkyrkoorganist Claes Holmgren vill gärna knyta forskning till projektet den behöver inte koncentreras till enbart instrumentet och musiken, utan kan även handla om politik, kultur och levnadsförhållanden med fokus på 1599.
? Orgeln kan komma att bli en symbol för en dansktid vi vet ganska lite om. Vi skulle kunna skapa temadagar som blir en pendang till Medeltidsveckan, säger Claes Holmgren.
Att återskapa 1599 års orgel är av internationellt intresse. Församlingen har redan bestämt, att projektet inte får belasta församlingens ekonomi. Pengarna måste komma utifrån, och bland de tänkbara finansiärerna nämns EU och Kyrkofonden. En ansökan om bidrag till en förprojektering har redan lämnats.
Domkyrkoförsamlingen har även kontaktat Göteborg organ art center (en del av universitetet) för att få experthjälp. Centret har stor erfarenhet av liknande projekt, både i Sverige och utomlands.

Om 1599 års orgeln restaureras kommer domkyrkan att ha en förnämlig uppsättning instrument. Stora ansträngningar har gjorts under senare år för att restaurera kyrkans instrument:
Klinteorgeln tjänstgjorde i över hundra år i Klinte kyrka, innan den 1977 magasinerades. Den restaurerades 1988 och placerades i Stora kapellet.
Guldrupeorgeln från 1860-talet restaurerades 1994 och finns nu i södra sidokoret.
Stora orgeln, ursprungligen byggd av firman P L Åkerman & Lund 1892. Orgeln byggdes om 1948, men återställdes till ursprungligt skick 1999, då även orgelläktaren byggdes om.
I sidokoret står Continuoorgeln, byggd av Ålems orgelverkstad 1996.
Mariaorgeln, som står invid predikstolen, byggdes 1984 och restaurerades 1999.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!