5 minuter med... Lennart Koskinen

Innan Lennart Koskinen tillträdde som biskop i Visby stift besökte han alla Gotlands 102 kyrkor. Du kanske inte hinner se alla, men hans tips till besökare är just öns kyrkor och ruiner.

Varumärket Gotland. Miljösatsningar som görs kan hjälpa till att stärka varumärket Gotland, säger Lennart Koskinen.Arkivfoto: tobias wallström

Varumärket Gotland. Miljösatsningar som görs kan hjälpa till att stärka varumärket Gotland, säger Lennart Koskinen.Arkivfoto: tobias wallström

Foto: Wallström Tobias

Kultur och Nöje2010-08-13 00:00
Vem är din chef?
- Vår Herre själv. Så tror jag nog att man måste se det.
Efter nästan åtta år som biskop i Visby stift ska du gå i pension. Vad ska du göra sen?
- Jag ska inte pensionera mig utan "passionera" mig. Jag har lite oskrivna böcker och ska ägna mig åt livet utanför kyrkan. Att vara biskop på Gotland är intensivt och man har inte tid till annat, varken barn, barnbarn eller sig själv. Min sekreterare säger att jag är 80 procent ute i världen och 70 procent på Gotland. Jag och min fru är seglare så vi ska segla betydligt mycket mer än vi kunnat hittills. Det är fint i Stockholms skärgård och i den finska skärgården.
Snart ska du "flytta hemifrån" från biskopsresidenset i Visby innerstad.
- Ja, det blir väldigt konstigt. Jag och min fru ska flytta från 800 kvm till 100 kvm. Jag ser det som nyttigt att fundera över vad man verkligen behöver. Vi blir tvungna att kasta mycket. Det svåraste blir alla böcker. Vi har ett stort härligt bibliotek nu, men måste skänka bort många böcker. Jag älskar böcker så det fasar jag för.
Var ska ni bo?
- Vi har hittat ett hus i Nacka utanför Stockholm, men letar efter något här, så att man har kvar en fot. Jag vill inte lämna Gotland helt och hållet.
Kan du med tre ord sammanfatta din tid på Gotland?
- Lärorik, jobbig och lite magisk, som allt på Gotland.
Tusentals turister besöker Gotland varje sommar. Vad ska de göra tycker du?
- Det finns mycket, men jag kan inte peka ut något speciellt. Ringmuren som en del av världsarvet och kyrkoruinerna och alla fina konstföremål och alla museer. Jag hoppas att man upplever spänningen mellan kulturarvet och naturen, som lever starkt här, inte minst genom alla kyrkor. Ingenstans i världen finns så många välbevarade medeltidskyrkor på ett så litet område som Gotland. Gotlänningar är dessutom väldigt kunniga om historien och kan återge den på ett intressant sätt som till exempel under Medeltidsveckan.
Och i naturen?
- Det finns mycket att uppleva i skogarna, på stränderna och klintarna. Det finns en blandning i naturen här som man inte hittar på många ställen.
Har du någon favoritkyrka?
- Jag vurmar för många. Naturligtvis för domkyrkan som jag ofta har gudstjänster i. Den är oerhört fin. Lau kyrka är väldigt speciell med sin otroliga akustik. Folk vallfärdar från hela världen för att spela där.
Domkyrkan är ett av Sveriges mest besöka turistmål. Varför är det så tror du?
- Den representerar en del av Gotlands historia och är ett unikt kulturarv. Och ligger bra till. Många som besöker Visby ser det som naturligt att besöka domkyrkan.
Vad under din tid som biskop är du extra stolt över?
- Dels att Gotland har den största andelen kvinnliga kyrkoherdar. Det fanns bara en när jag tillträdde. Nu är andelen 45 procent. Jag har försökt leta efter duktiga kandidater och uppmana dem att söka. Dels att utlandskyrkan har utvecklats så oerhört väl. Besöksantalet har under min tid fördubblats till en miljon besök.
Vad ångrar du?
- Det finns säkert något, men inget jag direkt kan peka på. Man gör ju alltid misstag. I efterhand är det alltid lättare att se vad man borde gjort bättre.
Vilka frågor hade du velat ägna dig mer åt?
- Mycket mer åt att reflektera över teologi, dess innersta väsen. Men som biskop är det väldigt mycket med det praktiska och ekonomiska.
Hur kombinerar du vetenskap med din tro?
- För mig hänger det ihop. Jag ser ingen motsättning mellan vetenskaplig reflektion och Guds närvaro. Det ena förstärker det andra. Med vårt förnuft inser vi att det finns saker man inte kan förstå. Ingen vetenskap kan förklara livet. Man kan beskriva hur det fungerar men inte själalivets mysterium. Som regnbågen. Vi kan aldrig fånga den, men ändå finns den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!