50 år av gotländskt fotografi

103-årige Carl Ekman ville se månlandningen 1969 innan han dog.

103-årige Carl Ekman ville se månlandningen 1969 innan han dog.

Foto:

Kultur och Nöje2007-05-26 01:13
När Hans, med barnen Mats och Maria, och övriga medarbetare på Hemlins foto ställer ut 50 år av gotländsk fotohistoria på Fotogalleriet i Visby så är det samtidigt en tredjedel av hela fotografiets historia. Med på utställningen finns ett fotografi från mitten av 1800-talet, en daugerretypi som kan vara det äldsta gotländska fotografiet, men det har Hans Hemlin naturligtvis inte plåtat själv utan är en gåva.

Av ett ton samlade negativ, som rimligtvis kan innehålla halva Gotlands befolkning, har han lite på måfå valt ut representativa bilder som oftast också innehåller en hel del anekdoter som säkerligen kommer att berättas under dagens vernissage.

Exempelvis om damen som kom in med två fotografier och ville ha sina tre söner överförda på en och samma bild. Den tredje brodern hade dessutom mössa på sig och den ville hon att fotografen skulle retuschera bort. "Vilken frisyr har han då", undrade fotograf Hemlin. "Det syns väl när mössan kommit av", sa damen.

-Urvalet är blandat, men det handlar nästan uteslutande om tidnings- och uppdragsfotografier, berättar Hans Hemlin.

Händelser och människor ur den gotländsk historien och det börjar med det ovan nämnda gotländska fotografiet på juristen Henning Bachérs farfar och sedan fram till alla de barn som presenterats under rubriken "Välkommen till världen" i GA och GT. I arkivet finns också cirka 2000 gotländska brudpar.

*
Detta är första gången Hans Hemlin över huvud taget visar sina fotografier på det här sättet.

-Jag har levt efter visdomsorden från min första chef, "att aldrig ställa ut eller ge ut fotoböcker - bara massa jobb och inget betalt!", säger Hans Hemlin som numera inte behöver tänka på levebrödet.

Hans Hemlin hittade kärleken på Gotland under lumpartiden och fick jobb på ateljé Thyrsen på Adelsgatan. Då hade han redan börjat plåta bandy hemma i Hälleforsnäs och Eskilstuna eftersom han ärvt fotointresset efter sin far.

Den egna firman startade han 1965 där glansdagarna var på 70- och 80-talet. Efter den digitala revolutionen, som gick oerhört snabbt, har han knappt sålt en enda filmrulle i affären som inte längre är belägen i Hästgatsbacken. Firman finns numera hos dotter Maria i Endre.

*
Kungar, prinsar och statsministrar har han fotograferat. Ryska "spionbåtar" ute vid territorialgränsen har han plåtat från flygplan och när Turistförening på 1970-talet beställde reklambilder var det GT:s sportchef Age Franking som raggade upp de damer som ställde behagen till allmänt beskådande.

När Högan brann 1976 bodde han tvärs över gatan och då lärde han sig att man som fotograf inte ska ha brottom till en eldsvåda, "det ska hinna ta sig först, för att uppnå bästa resultat".

Ett roligt minne har han från 1969 då 103-årige Carl Ekman på Fårö deklarerat att han inte tänkte dö förrän amerikanarna landat på månen. Kvart över fyra på morgonen möttes Hemlin av nykokat kaffe och kommentaren: "hoppas de inte tar med så mycket sten från månen att de inte orkar lyfta".

*
Med på utställning finns också fotohistorien genom kamerautvecklingen, från en storformatskamera för glasplåtar från sent 1800-tal, vidare med den första massproducerade generationen av Leica från 1929, spegelreflexkameror och den lilla Minox från 1950-talet som spionen Wennerström använde och som blev hans fall, till Instamaticen och dagens kameror.

När Hemlin under en fotokonferens på 60-talet hävdade att Kodaks grundare George Eastman härstammade från Fårö och egentligen hette Georg Östman så gick alla på det - men se den historien var inte riktigt sann!

Sant är dock att Hans Hemlin och hans medarbetare presenterar en odyssé genom Hemlins arkiv under 50 år på Fotogalleriet och att utställningen hänger till och med 21 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!