Absolut Tonis med musikalisk krydda
Musik och mat i litet format. Det handlar om något helt nytt, både gott och närande, för såväl kropp som själ.
Från scenen gränsöverskridande musik med Wisby Pipare från Kulturskolan och Gotlands Blåsarkvintett. Bland åhörarna yngre och äldre som här kunde mötas över generationsgränserna.
På repertoaren först musik framförd av unga blockflöjtister under ledning av Maria Stiberg och därefter ett urval stycken skapade av elever som gått eller som går vid Gotlands Tonsättarskola.
- Tanken är att erbjuda musik av mer intim karaktär och musik som inte är avsedd för de större salarna. Det kan vara musik i samtiden, klassiskt, folkmusik, jazz, renässans, experimentellt, men varje gång i det lilla formatet och tillsammans med mat, berättar Örjan Klintberg från arrangerande Roxy.
Absolut Tonis, såklart. Vad annat skulle rubriken sättas för en konsert med musik skriven av Gotlands Tonsättarskola direkt för Blåsarkvintetten. Från starten 1995 har Tonis elever arbetat i nära samklang med Gotlands Blåsarkvintett. Åtskilliga är de uruppföranden av Tonis elever som Kvintetten har genomfört i ett samarbete som gjort att tyngdpunkt i repertoaren alltmer glidit över mot nyskriven och samtida musik.
- Vi har drygt 60 titlar i vårt arkiv med kompositioner av Tonsättarskolans elever. Det betyder att det kommit ungefär ett nyskrivet stycke varannan månad från Tonsättarskolan sedan starten, berättar David Nisbeli kvintetten tillsammans med Lars Linna, Magnus Dungner, Zbigniew Jakubowski och Tomas Danielsson.
Det är ett häftigt antal varav tio nu spelades upp inom ramen för en kammarmusikalisk salong. Häftigt är det också att på nytt få lyssna till, eller att för första gången höra, unga tonsättares verk i framförande av mogna musiker.
På plats vid konserten fanns Ulf Granrot, en av Tonsättarskolans elever, vars verk Kryddstark vind fick sitt uruppförande denna lördagskväll. På plats var också Peter Franke, make till bortresta Cecilia Franke som komponerat konsertens sista stycke, The Myth och vineta från 2002.
Musik i detta lilla format, i en intim lokal med vidunderlig utsikt och högt i tak, ger mer- smak. I vår väntar ytterligare fyra konserter i serien, den första redan den första lördagen i februari med Markus Svensson på nyckelharpa och Jan Ekedahl på gitarr.
Den första lördagen i mars är det dags igen, då är det Staffan Scheja som sitter vid pianot i Almedalens foajé.
Den sista lördagen i mars är det Maria Stiberg och cembalisten Janniz Jönsson som framför musik från tiden före 1600-talet och dito från 2000-talet. Avslutningskonserten bjuds den 5 maj då en musikalisk fyrarättersmeny serveras av Duo Gelland, violinisterna Cecilia och Martin Gelland.
De två har tidigare gästspelat på Gotland och 2001 trollband de exempelvis åhörarna med sina fioler på Almedalsbiblioteket. Det var musikmagi för och med barn som då spelades upp i sagorummet. Internationellt har violinduons fortsatt framgångar som uppmärksammad ensemble med samtida musik på repertoaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!