Ada Block var först med eget apotek - skänkte fastigheter till Fornvännerna
Ada Block var en synnerligen aktiv mångsysslande gotländska. Hon var inte bara Gotlands första kvinnliga apotekare utan också framgångsrik hembygdsvårdare, släktforskare och rosenodlare.
Då var hon 45 år gammal. När hon var 70 år återvände hon till universitetet och tog ett betyg i konsthistoria.
Men många gotlänningar känner henne förmodligen bättre som den som köpte in Petesgården i Hablingbo och Reineckska gården, ett medeltidshus i Visby, renoverade och utrustade båda och skänkte sedan bort dem.
Ada Block föddes med efternamnet Pettersson 1895 i Mulde, Fröjel. Pappa var Petter Pettersson, sjökapten och hemmansägare och mamma Emma, född Muldin. Ada hade en yngre syster Fredrika, medan föräldrarnas äldsta dotter avled i späd ålder.
Ada visade sig vara läsbegåvad, gick i flickskola i Södertälje, tog studenten i Uppsala 1915, blev farm. kand. 1918 och tog apotekarexamen 1930.
Hon arbetade sedan vid olika apotek på fastlandet och på ön, innan hon 1929 återvände för gott. Efter åren i Hemse flyttade hon till Visby där hon arbetade på apoteket Väduren fram till pensionen.
I mars 1963 beviljade konungen, Gustaf VI Adolf, Ada Block rätt att åtnjuta pension samtidigt som han förordnade att hon skulle frånträda sitt apoteksprivilegium.
Fem år senare, 1968, avled hon, 73 år gammal, av en hjärtinfarkt.
Medeltida byggnader
Ada Block var en mycket ambitiös person. När hon dog hade hon fortfarande drivor av anteckningar kvar efter sin amatörforskning kring släkten. De finns nu bevarade i landsarkivet.
Men hon hade hunnit med så mycket mer under sin levnad. Hennes stora intresse var bland annat medeltida byggnader. Hon köpte in Petesgården, som hon träffat på under en cykeltur i Hablingbo.
Gården hade mycket gamla anor och var ombyggd redan på medeltiden. Senaste hade den fungerat som militärförläggning och var illa åtgången.
Häggdarvestuga
Under 15 år restaurerade Ada Block gården och samlade in så mycket som möjligt av den gamla tidens föremål, möbler, textilier och husgeråd som tidigare funnits på gården.
Hon skapade på Petes en storbondegård och flyttade även dit Häggdarvestugan, ett bulhus från Silte. Gården använde hon som sommarbostad för sig och sin hushållerska och goda vän Maja Göthberg.
I trädgården odlade hon krydd- och läkeväxter och naturligtvis rosor, som var ett av hennes specialintressen. Hon samlade in och odlade en stor samling gamla, gotländska rosor, som riskerat att annars försvinna.
När allt var färdigt skänkte hon hela härligheten till Gotlands Fornvänner, som i dag driver gården som museigård.
Medeltidshus
Fornvännerna fick också det medeltidshus vid Södra Kyrkogatan som hon köpte och restaurerade och inredde med många vackra inventarier av gammal gotländskt märke. I det huset bodde Ada och Maja under vintrarna.
Ada Block skänkte också till Fornvännerna apoteksfastigheten i Hemse.
För detta sitt ideella arbete fick hon många utmärkelser, bland annat en kunglig medalj för hembygdsvårdande gärning 1958. Hon var den andra kvinnan, efter Emma Zorn, som fick denna medalj.
Hon fick också motta Vasaorden, var hedersledamot i Gotlands Nation i Uppsala, satt i styrelsen för Fornvännerna och var medlem i en rad fornminnesföreningar.
Under andra världskriget ledde Ada Block ett märkligt folkhälsoarbete.
Gotland var avspärrat och isolerat och för att försöka säkra tillgången på medicin till gotlänningarna startade Ada en omfattande insamling av medicinalväxter på Gotland. Som den apotekare hon var lärde hon många gotlänningar namnen på växterna, hur de skulle torkas, stötas och blandas ihop till medicin.
Ada fick sitt efternamn av civilingenjören Viktor Block som hon gifte sig med 1923, men det blev en synnerligen kort förbindelse. Viktor försvann, vart finns det delade meningar om, men han återkom aldrig. Under tiden födde Ada ensam ett dödfött barn och blev samtidigt mycket sjuk.
Men hon repade sig och äktenskapet upplöstes 1940, samma år som Ada intog sitt apotek i Hemse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!