Äktenskapets spörsmål i centrum på Fornsalen

Fakta och saga, historiska nedslag och glimtar från vikingatid till nutid.Lyckliga i alla sina dagar är temat på Fornsalens senaste utställning.Det handlar från förr till nu om giftermål och äktenskap som institution.Med föremål från museets samlingar och informativa texter visas alliansen som betonar kärlek men som också bekräftar släktallianser och ekonomisk vinning.- Vi ville se över äktenskapet som institution och göra en utställning som är en del av museets satsning under kvinnoåret 2010, förklarar utställningsproducenterna Marie Annerud och Lena Ideström vid Gotlands museum.

Sparsmaka överdåd. Alla budklännningar påminner inte som maränger, bakelser eller lampskärmar.

Sparsmaka överdåd. Alla budklännningar påminner inte som maränger, bakelser eller lampskärmar.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2010-09-02 04:00
Varför giftermål? Hur gifter folk sig? Vad innebär det att inte gifta sig? Vad betyder fenomen som trolovning, fästegåva, fästmansgåva, brudgåva, hemgift och morgongåva?
Frågorna är många och får sina svar i informativa texter till godbitar ur museets magasin med föremål relaterade till giftermål och äktenskap.
- Museisamlingarnas magasin rymmer mängder av ting som hör samman med giftermål . Bland annat många brudklänningar och fästegåvor till bruden som ofta var en schal, en psalmbok och en ring, liksom fästmansgåvor, berättar Lena Ideström.

"Jag giver dig min dotter, dig till heder och husfru och till halv säng, till lås och nycklar..." Det medeltida bondbröllopet gav inte mycket utrymme för frifräsare eller samkönat partnerskap.
- Äktenskap betydde att bruden överlämnades av fadern till brudgummen. Först 1734 kom lag på lysning och vigsel och fram till 1884 var kvinnan förklarad omyndig med arrangerade äktenskap som självklara, konstaterar Marie Annerud.
Historiens vingslag slår över en föränderlig tid. Årets kungliga bröllopsyra, då brudens far överlämnade sin dotter till hennes make halvvägs uppför kyrkgången, blev en modern och praktisk lösning på ett gammalt problem.

Att brudgummen fick både prinsessan och del i kungariket bekräftar sagan som blev verklighet. Sagotemat finns också i denna utställning som är gjord både för stora och små.
De yngsta museibesökarna kan följa utställningens barnspår med grodtema och genusperspektiv. Här går det att hoppa mellan näckrosblad och med Askungesagans hjälp och tillsammans med någon vuxen fundera över tvåsamhetens villkor genom tiderna.
Vid söndagens vernissage introduceras "Lyckliga i alla sina dagar" av Maria Annerud och Lena Ideström som berättar om giftermål genom tiderna.
Utställningen pågår till den sista oktober och under utställningsperioden väntar ett omfattande program för bland annat öns högstadier och gymnasieskolor. Fokus på utställningen har också Fornsalens kulturlunch den 23 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!