Akvarell av Carolina Benedicks-Bruce glansnumret vid Harryssons pingstsalong

En akvarell av Carolina Benedicks-Bruce är glansnumret när Harryssons handelshus inbjuder till sin pingstsalong i Visby.
- Jag har aldrig sett någon Carolina Benedicks-Bruce på marknaden förut, konstaterar Leif Harrysson. Hennes fågeletsningar förekommer ibland och William har jag haft.

Kultur och Nöje2005-05-12 06:00
Målningen är skapad 1893, det vill säga två år innan hon tillsammans med maken William Blair Bruce byggde Brucebo.
Varifrån motivet är hämtat är inte klarlagt men det handlar troligen om sydeuropa. Intressant är att den man som syns med all säkerhet är just maken William, han bär dennes karaktäristiska hatt.
- Verket kommer från bekanta till Bruces som bott i Göteborg och där det gått i familjen, säger Leif Harrysson.
Han visar också tavlans baksida som är lite ovanlig. En speciell konstruktion gör det möjligt att "knäppa upp" centrum och plocka ut målningen ur ramen.



Bland de övriga 30-talet målningarna som man har med till Strand hotell märks sex Anna Gardell-Ericson. Här återfinns en med motiv från Suderbys å i Anga. Akvarellen är målad ca 1885 och visar en pastoral idyll, en hästdragen mjölktransport tar sig över en gisten bro och i bakgrunden betar några kor av den gamla gotländska rasen.
- Här har jag en lite udda sak, säger Leif Harrysson och plockar fram en klänning.
Det visar sig vara Anna Gardell-Ericsons målarklänning med rik blomsterutsmyckning. Den kommer han att försöka få tag på en skyltdocka till så att den kan visas upp på utställningen.


Anders Trulsons "Kvarnar" drar ögonen åt sig. Av den då välkända kvarnkvartetten (Högan är ju numera nedbrunnen) på Hällarna är här Högan, Lågan och Käringen avporträtterade. Men Trulson har tagit sig vissa konstnärliga friheter.
Tavlan är målad med kraftiga, pastosa penseldrag och färgsättningen är otypisk. Vidare har den lilla kullen framför kvarnarna antagit skepnad av en rejäl klippa och den i bakgrunden framskymtande innerstan har förflyttats västerut.
Anders Trulson (1874-1911) var verksam i Skåne. Men i juli-september 1908 besökte han Gotland och målade då inte mindre än 18 tavlor med motiv från främst Visby.


Bland andra representerade konstnärer återfinns förstås några Johan Kahl. Hans kyrkomotiv brukar inte vara lika populära som Visbyvyerna. I år dock ett från Sjonhems kyrka, målat under 1890-tal, som är intressant eftersom det visar när tornet var försett med stödmurar.
- Ovanlig, säger Leif Harrysson och visar fram något helt ogotländskt - Albrecht Dürers välkända harmotiv.
Här i form av ett ljustryck från ca 1890 som ursprungligen var en reklambild för Albertasamlingen i Wien.
- Jag vill visa på att ljustrycket nästan ser ut som en akvarell, färgen är med. Det var dåtidens litografi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!