Alfred Nobel på lit de parade i Hemse

Kultur och Nöje2004-08-25 04:00
I en verkstad i Hemse ligger Alfred Nobel på lit de parade, långt ifrån sitt palats i San Remo, Italien, där den verklige Alfred Nobel dog den 10 december 1896.
Snart kommer cirkeln att slutas. Den naturtrogna modellen är på väg från Hemse till Italien. Inte till San Remo, utan till Palazzo Strozzi i Florens, där en stor utställning om Alfred Nobel och nobelpriset öppnar i mitten av september. Till visningen i Italien kompletteras den utställning som vandrat världen runt sedan 2001 med ytterligare tre rum som närmare beskriver vem Alfred Nobel var.
Den nya delen gestaltar Alfred Nobel på ett fantasieggande sätt. Modellen av den världberömde svensken kommer att sväva i luften i ett rum med väggar av blank stålplåt. I skarvarna mellan plåtarna letar sig ljuset fram som ska belysa dödsbädden. Röster på italienska ger en akustisk fond, en illustration av samtalet som hölls mellan de läkare som tillkallades till hans dödsbädd. Rummet kommer att bli utställningens slutbild.
Ett av de andra rummen kantas av hyllor som uppställda i en cirkel visar de över 300 patent Alfred Nobel registrerade under sitt liv. I mitten av det rummet kommer en liten skulpturgrupp att stå, föreställande Alfred Nobel och hans älskarinna. En slående kontrast mellan den store vetenskapsmannen och den tafatte älskaren.
I det tredje rummet visar en sfär utsikten från Alfred Nobels palats i San Remo. I rummet kommer en liten modell av en hästdroska att vara i ständig rörelse, för att påminna om den kärlek Alfred Nobel hade till sina ryska hästar. I rummet kommer även några små modeller av palatsets ekonomibyggnader att finnas.

Så naket och utlämnande kommer alltså Alfred Nobel att gestaltas för besökarna i Palazzo Strozzi. Men i dagsläget är utställningens delar spridda över landet. Några delar finns i Skåne, andra i Stockholm. Hos Tomas Olsson i Hemse finns förutom modellen av Alfred Nobel även den sfär som visar palatsutsikten. Han har även gjort den lilla modellen av Nobel med älskarinnan Sofie.
I drygt ett år har Tomas Olsson haft ateljé och verkstad intill gummifabriken i Hemse. Under många år arbetade han på Dramaten och Stockholms stadsteater, men så startade han eget med verkstad i Solna. Snart kom han på att det är både smidigare och enklare att jobba i Hemse.
­ Det är otroligt praktiskt. Lokalen är mycket billigare, man behöver aldrig sitta i en bilkö när man ska iväg och få hjälp, och med de nya snabbfärjorna är det enkelt att skicka iväg dekor till fastlandet, säger han.
Till Nobelutställningen har Siltbergs smide hjälpt till, och modellbyggaren Gunnar Sillén i Slite har gjort några ekonomibyggnader. Tomas Olsson har tidigare gjort jobb åt Länsteatern och Faktab, och håller på att bygga upp ett kontaktnät på ön.

Uppdraget att göra modellen av Alfred Nobel fick Tomas Olsson av scenografen Sören Brunes, som arbetar på uppdrag av Nobelmuséet. Att förverkliga hans vision om en svävande Nobel på lit det parade har varit en utmaning.
­ Jag har jobbat med utställningen sedan i maj. Till arbetet med modellen fick jag låna en kopia av Alfred Nobels dödsmask. Sedan fick jag med hjälp av Konstskolan i Visby tag på en manlig modell, lite äldre och ungefär i samma storlek som Alfred Nobel som var en ganska liten man.
Att göra en avgjutning av Konstskolans modell var ett äventyr. Mannen kläddes in i olika material, bland annat gipsbindor.
­ Vi var tvungna att arbeta snabbt. Det var som ett fältslag när vi höll på. Men vi lyckades göra en positiv form i gips, berättar Tomas Olsson.
Till gipsmodellen fogades dödsmasken. Alfred Nobel var komplett ­ men alldeles för tung.
­ Modellen svävar genom att hänga i osynliga trådar. De är så tunna att Nobel max får väga 20 kilo. Med hjälp av gipsmodellen gjorde jag en ny form och en avgjutning i kompositmaterial, berättar Tomas Olsson.

I förstudierna inför arbetet med modellen har Tomas Olsson lärt sig mer om Alfred Nobel.
­ Jag känner en stor ömhet för Alfred Nobel. Vilgot Sjömans bok om Nobel och breven till älskarinnan var ett intressant psykologiskt porträtt. Alfred Nobel var en udda person, det är kanske det som krävs om man ska lyckas, säger Tomas Olsson.
På fredag lämnar modellen av Alfred Nobel Hemse. Utställningen i Florens öppnar den 15 september och pågår till den 3 januari 2005. Sedan flyttar utställningen till USA under 2005. För Tomas Olsson väntar ett nytt projekt av helt annan karaktär ­ att göra dekoren till uppsättningen av musikalen "Grease" på Göta Lejon i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!