Unga manliga konstnärer och formgivare som arbetar i textil är ovanligt. Ett av de få undantagen är Simon Key Bertman, nyligen representerad på Liljevalchs vårsalong, som just nu ställer ut på GKF, Gotländsk form och konst, i Visby.
"Racketlon" är namnet på utställningen som öppnade i lördags och som rymmer ett antal textilier i form av mattor och kuddar. Traditionella kan tyckas vid en första anblick, men vid närmare beskådning visar de sig alla rymma en lite klurig twist. Som de färggranna, rutmönstrade kuddarna, som är vävda av skosnören.
Annars är ull det dominerande materialet.
- Jag gillar att jobba i klassiska material och vill gärna att det slits fint. Därför är det också intressant att jobba med textilier och gärna grova fibrer, säger Simon Key Bertman.
Hantverket lärde han sig under sina fem år på Konstfack, då han vävde sina egna prototyper.
Numera ägnar han sig helt åt formgivningen, både på uppdrag av andra och under egen etikett.
Inspirationen kommer bland annat från pingisbord och tennisplaner - Simon Key Bertman är själv utövare av racketlon, racketsportens motsvarighet till triatlon.
Däremot spelar han inte schack, men det har inte hindrat honom från att låna schackbrädets mönster till en skosnörskudde i gröna toner.
- Alla mönster har sin egen berättelse bakom. Det här är åtta gånger åtta rutor som på en schackplan, men det syns knappt. Jag tycker att det är kul att utgå från en grundidé och göra den mer abstrakt, säger Simon Key Bertman.
Formspråket är grafiskt och geometriskt, ofta i många upprepningar med små förändringar. Som en svit om 24 ullmattor i gråa toner, varav tre nu visas i Visby, där en ensam röd ruta förskjuts ett steg i varje matta.
- Jag har alltid jobbat med olika mönster och system utifrån slump och regler, säger Simon Key Bertman.
På en av väggarna hänger en stor matta med ett mönster av rutor i olika gröna nyanser.
- Det är fyra färger som är kombinerade på 16 olika sätt, förklarar Simon Key Bertman.
Det var fascinationen för matematiska system och strukturer som fick honom att intressera sig för textil.
- Jag har alltid varit intresserad av matematik, ganska enkel matematik och att försöka visualisera den ganska stort. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att visualisera matematik och färg på, än genom textil. Men om någon annan kommer på något bättre så byter jag gärna yrke, säger Simon Key Bertman.
Utställningen på GKF pågår till den 25 april, men redan i sommar hoppas sommargotlänningen Simon Key Bertman vara tillbaka med en ny utställning på ön.
I somras ställde han ut vid Stenugnsbageriet i Rute och det gav mersmak.
- Jag tyckte att det var kul, sen blev jag inbjuden hit till GKF. Jag kommer att ställa ut mer här i sommar, men jag vet inte på vilken adress.