Alma Dörring - småskollärarinna på Gotska Sandön under 27 år
Att vara ensamstående ambulerande lärarinna på fyra olika fyrplatser under 27 år - det kräver sin kvinna.Alma Dörring gjorde en tapper insats för skolbarnen på Gotska Sandön, Östergarnsholm, Stora Karlsö och Valar. Hon var en vardagshjältinna.
Ensam på Gotska Sandön, i fyrbyn, i skogen, vid havet, levde Alma Dörring under 27 år.Foto: Gunnar Britse
Foto:
Alma föddes med efternamnet Norrby, i Hejnum, 1 juni 1871. Pappa var smeden Johan Fredrik Norrby och mamma Anna Kristina Qviberg. Alma hade två bröder.
Hon gifte sig med en kusin, Anton, som tagit sig namnet Dörring. 1892 flyttade hon till honom i Storlien i Jämtland. Men tre år senare var han död och Alma var änka.
Hon utbildade sig till småskollärarinna i Göteborg och sökte1898 en tjänst på Gotska Sandön. Då fanns 36 personer mantalsskrivna på ön.
Hon var den enda sökande och på ön gratulerade man sig säkert till att ha fått en lärare till de fyra skolbarnen. Under de närmaste åren hade hon fem till sex elever i åldrarna sju till fjorton år.
Skolsalen under alla hennes 27 år på Sandön var Kapellet, där hon i början bodde i en tillbyggnad. Senare flyttade hon in i fyrbyn.
Tre skolbarn
De första åren fick hon stanna på ön hela året, men 1905 fanns bara tre skolbarn på Gotska Sandön, vilket var det lägsta antal elever en lärare kunde få betalt för. Ville hon ha full lön måste hon i fortsättningen jobba i två skolor.
Nu började hennes ambulerande tillvaro mellan fyra fyrplatser på Gotland, där barnen fick undervisning halva året. På Sandön fortsatte hon i stort sett alla sina år, på Östergarnsholm undervisade hon i 17 år, på Stora Karlsö var hon under tre år medan hon endast stannade en termin på Burgsviks lotsplats Valan.
Två gånger om året bröt hon upp och reste iväg till nästa fyrplats.
På Östergarnsholm bodde 15 personer 1905. I ett brev till Alma förklarar fyrmästare Sidén varför han vill att lästerminen där ska läggas mellan april och augusti:
"...det beror derpå att Eder förflyttning skulle kunna försiggå samtidigt med vårutprickningar samt det vid Östergarnsholm ej finnes Eldstad der undervisningen kommer att försiggå."
Hon skulle alltså arbeta och bo utan eldstad i fyra månader! Det var så omänskligt att lärarinna och barn två år senare fick flytta in i befälsrummet, där det gick att elda.
Östergarnsholm
Arbetsgivare var Lotsverket, som höll hårt i pengarna. När Alma begärde löneförhöjning, från sina 300 kronor per år, fick hon vänta flera år på den.
Vid flytten till Östergarnsholm fick hon en svart tavla till undervisningen, resten av skolmaterialet hade hon med sig från Sandön. Men när hon begärde att få fem exemplar av Selma Lagerlöfs läsebok och en räknebok blev det nobben.
På Stora Karlsö fick Alma ett fantastiskt rum i fyren med utsikt över hela ön. Hennes rum utgjorde också skolsal. Hon hade eget kök och bra kontakt med övrig fyrpersonal på samma våning.
Tuberkulos
Men hur hon hade det på jobbet får vi inte veta. En som försökt ta reda på mer om Alma Dörring är Inga-Lisa Hedin, som skrivit en bok om henne.
Hon har kunnat konstatera att Almas liv både var svårt och tungt, men samtidigt också i sina bästa stunder, roligt och trivsamt. På ledig tid hälsade hon på vänner i Visby, men hon gifte aldrig om sig och fick inga egna barn.
Hennes tuberkulos måste ha påverkat henne under flera år och när hon dog, 11 oktober 1925, var ena lungan helt bortfrätt. Hon ligger begravd på Norra kyrkogården i Visby.
Stadsläkaren beordrade efter hennes död, "kraftig smittrening" på alla ställen där hon undervisat. Därför desinfekterades arbetsplatserna medan hennes möbler och arbetsmateriel, dagböcker, klasslistor, examenskataloger, privata handlingar, möbler och sängkläder brändes.
Inga-Lisa Hedin konstaterar att det därför finns få bevarade skriftliga bevis för hur Alma Dörring levt sitt ambulerande lärarinneliv.
Man kan bara ana hur tufft livet som ensamstående kvinna i en så utsatt miljö kunde te sig. Jag skulle gett mycket för att få läsa hennes dagböcker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!