Amerikansk och gotländsk mix bakom Bergmanpjäs

Deamon theater. Anna Lerbom Moons till vänster, Thor Edgel, Michael Cloumbe, David Buzzota, Thomas Yester, Vanessa Hidalgo, Daria Balling, Diane Ayala Goldner, Michael Moons och Jolene Adams - som har LA:s minsta proffesionella teater hemma i sitt vardagsrum, sittande till höger.

Deamon theater. Anna Lerbom Moons till vänster, Thor Edgel, Michael Cloumbe, David Buzzota, Thomas Yester, Vanessa Hidalgo, Daria Balling, Diane Ayala Goldner, Michael Moons och Jolene Adams - som har LA:s minsta proffesionella teater hemma i sitt vardagsrum, sittande till höger.

Foto: Malin Vinblad

Kultur och Nöje2011-06-27 04:00

På tisdag invigs årets Bergmanvecka. Ett senkommet tillskott till programmet är pjäsen "Dagen slutar tidigt" från 1947 som framförs av gruppen Deamon theater från Los Angeles.

- Tack vare en donation från Barbro Osher-stiftelsen kunde vi förverkliga drömmen om att spela Bergman här, och att visa våra medarbetare Fårö och Gotland, säger Anna Lerbom Moons.

Hon är tjejen från Lummelunda som under en resa till Los Angeles spontant sökte till Lee Strasberg theater institute.

Hon kom in, träffade sin blivande make Michael Moon, och har blivit kvar där sedan 1996.

Han var hängiven Bergman-fantast, hon brydde sig inte. Men när hon såg "Djävulens öga" under ett besök här 2007 blev hon fast.

- Då insåg vi vad vi ska ägna oss åt, Bergman på scen i USA. Det har ingen gjort tidigare, berättar Anna Lerbom Moons.

Hon har hittills översatt sex manus och för ett år sedan hölls premiären av teaterns första uppsättning - "Djävulens öga".

Konkurrensen i Los Angeles är stenhård med "säkert 500 pjäser som visas samtidigt", men det gick bra. Intresset för Bergman växer hela tiden "over there".

När deras tolkning av "Dagen slutar tidigt" har urpremiär på Fårö på torsdag är det första gången sedan 50-talet som pjäsen visas i Sverige.

Den utspelar sig under midsommarafton. Jenny får av en gammal dam veta att hon ska dö nästa dag.

Detsamma händer Jennys homosexuelle vän, och damen säger att hon ska komma och hämta dem.

- Det handlar om att tvingas se tillbaka på sitt liv, och vad som ska hinna göras innan man dör. Frågan är vad du har gjort med livet, och om det spelar någon roll, beskiver Anna Lerbom Moons.

- Bergmans manus är som musik, allt finns angivet och där finns en takt som ska följas.

Eftersom pjäsen knyter an till midsommar kom amerikanerna hit i tid för att fira midsommar på ön. Thor Edgel, som bland annat har en del tv-serier på meritlistan, har tränat flitigt på "Små grodorna" och glänste i dansen runt midsommarstången i Nyhamn.

Han utlovar ett smakprov på scenen på Fårö.

Truppen från USA består av tio personer men det finns 17 karaktärer i pjäsen. På plats här har den kompletterats med Evert Jansson och Thomas Jankert.

- Det blir jättebra, de var den sista pusselbiten som kom på plats och amerikanerna gillar dem mycket, säger Anna Lerbom Moons.

Tanken är att gruppen ska fortsätta spela pjäsen i Los Angeles till hösten. Om det går att lösa vill man då ta dit de båda gotländska skådespelarna, åtminstone för en tids gästspel.

Årets Bergmanvecka invigs den 28 juni och pågår till den 3 juli.

Pjäsen "Dagen slutar tidigt" spelas på Laterna magica 30 juni och 2 juli.

Barbro Osher Pro Suecia Foundation i San Fransisco stöder främst svenska kulturella och medicinska projekt såväl i Sverige som utomlands.

Förra året skänkte stiftelsen 50 000 dollar till Kultudralen-projektet i Visby.

Deamon theater har fått 25 000 dollar (cirka 160 000 kronor) för att delta i Bergman-veckan.

Barbro Sachs-Osher är Sveriges generalkonsul i San Fransisco.

Maken Bernard Osher har drivit World savings, en av USA:s största sparbanker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!