Anders Petersen skildrar utsatthet

Ingen har sett allt heter fotografen Anders Petersens utställning som visas på Fotogalleriet i Visby. Anders Petersen är en av Sveriges internationellt mest berömda fotografer.

Talande. Kroppsspråket är talande i fotot av den bortvände mannen.

Talande. Kroppsspråket är talande i fotot av den bortvände mannen.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2010-08-21 04:00
- Jag valde den här utställningen därför att jag tycker att den är otroligt fin och eftersom jag tror att inte att så många sett den. Bilderna är kärleksfulla och tankväckande, säger Helga Jonsson, Fotogalleriet.
Fotoutställningen bygger på Anders Petersen projekt då han följde och dokumenterade patienterna inom söderförorterna Enskede- Skarpnäcks psykiatriska område under 1990-talet. På Fotogalleriet visas ett 40-tal bilder från den tiden. Anders Petersen skildrar deras vardag, där ensamhet och möten med andra är delar av tillvaron.

Personerna på bilderna utstrålar ömsom glädje i nära möten, ömsom sorg och förtvivlan. De små, ett par decimeter, kvadratiska bilderna är välkomponerade, samtidigt som de är dokumentära ögonblicksbilder.
Anders Petersen jobbar med klassisk analog kamerateknik och handkopierar alla bilder. En rik svärta skapar dramatik i fotona i kombination med han ljusat upp partier med hjälp av den klassiska tekniken där blodlustsalt används.
-  Och så använder han triexfilm. Han är en av få som fortfarande jobbar så, berättar Helga Jonsson.
"Ingen har sett allt" är också titeln på fotoboken som Anders Petersen gjort tillsammans med forskaren och författaren Göran Odbratt.

Boken om patienterna inom mentalvården i södra Stockholmen prisades av Svenska Fotografers Förbund som bästa fotobok 1994-1996.
Anders Petersen har uppmärksammats för sin fotokonst i Sverige och internationellt. Just nu är han aktuell med utställningen "From back home", en utställning tillsammans med fotograferna JH Engström och Max Ström. Där blickar han bland annat tillbaka på sin tonårstid i Karlstad i slutet av 1950-talet. Utställningen visas just nu på Fotografiska Museet i Stockholm.

"Ingen har sett allt" som visas på Fotogalleriet i Visby pågår till och med den 2 september.


Närhet. Anders Petersen lyfter fram närhet såväl som ensamhet i bilderna.
Närhet. Anders Petersen lyfter fram närhet såväl som ensamhet i bilderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!